Фармацевти
Контакт

<< Назад

Несвесно направените грешки во одржувањето на хигиената може да нè чинат здравје!

октомври 1, 2022


15 ОКТОМВРИ
Светски ден на миење на раце


Глобалниот ден на миење раце е основан од Глобалното партнерство за миење раце како можност за дизајнирање и имплементација на креативни начини за поттикнување на луѓето да ги мијат рацете со сапун, особено во критичните времиња. Лошата хигиена може да предизвика низа болести, но да влијае и на социјалниот и на деловниот живот. За главните принципи на грижа за себе учиме во детството. Но, честопати не ни помислуваме на хигиенските навики, кои всушност може да ни бидат штетни. За да бидете здрави, не е доволно само да одржувате хигиена, туку тоа да го правите на правилен начин. Можеби ќе се изненадите кога ќе сфатите дека некои работи целиот свој живот ги правите погрешно.

1. Чистите раце спасуваат животи
Грижата за раце може да ја намали стапката на смртност од респираторни заболувања за 25%, а дијареалните заболувања може да се намалат за 50%.

2. Секогаш мијте ги рацете со сапун и вода колку што е можно почесто
Особено пред да го допрете лицето, да консумирате храна или да лекувате какви било рани. Исто така, не заборавајте да ги миете рацете откако ќе ги допрете површините што може да бидат контаминирани, како што се копчињата на лифтот или рачките на вратите. Што е најважно, измијте ги рацете по кашлање, кивање или дување на носот.

3. Никогаш не ги мијте рацете набрзина.
Ова е местото каде што повеќето од нас грешат, но тоа е најважниот чекор во хигиената на рацете. Погрижете се да ги измиете рацете, зглобовите и меѓу прстите со сапун и вода најмалку 20 секунди. Не заборавајте да го исчистите и задниот дел од рацете и под ноктите.

4. Исушете ги рацете целосно.
Не оставајте ги рацете влажни бидејќи влагата може да ги зголеми шансите за ширење на бактерии.

5. Тешко е да ги следите површините со кои се среќавате.
Затоа, најдобро е да носите пакет марамчиња за заштита од бактерии. Побарајте марамчиња со природни состојки.

6. Миењето раце со сапун и вода е најдобриот начин да се ослободите од бактериите.
Сепак, носењето мало шише со средство за дезинфекција е корисно кога немате пристап до вода и сапун. Внимавајте на средства за дезинфекција со природни состојки како што се коријандер, ушира, оревче, неем и шилест ѓумбир крин, бидејќи овие билки се познати по нивните својства за уништување на бактериите и помагаат да се обезбедат меки и без микроб раце.

7. Додека возрасните можеби ги имаат основните знаења за хигиената на рацете, родителите треба да ги научат децата колку е важно да ги мијат рацете со правилната техника најмалку 20 секунди.
„Хигиената на рацете е норма што треба да се следи во текот на нашите животи и првиот чекор е да ги следиме правилата што важат за да обезбедиме чисти раце и здраво тело, а со тоа и среќен живот“.

8. Се потпираме на ефикасноста на влажните марамчиња
Антибактериските марамчиња навистина убиваат бактерии, но само на чисти раце. Ако кожата е покриена со нечистотија или маснотии, алкохолот во марамчињата нема да може да навлезе во кожата.

Редовното миење на рацете ќе биде посигурно во овој случај.

9. Го миеме лицето со сапун
Некои луѓе мислат дека ако двапати дневно го мијат лицето со сапун, ќе им биде чисто.

Всушност, сапунот ги отвора порите на лицете и кожата се суши. Дерматолозите нагласуваат дека сапунот не е наменет за нега на лицето. Доколку користите сапун, ја уништувате заштитната бариера и Ph-вредноста на кожата.

За детално читање на овој текст, погледнете на 20-21 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Октомври 2022).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>