Фармацевти
Контакт

<< Назад

Новорденче во првите 10 дена од негоиот живот. На што треба да припазите и кои се неговите потреби.

мај 2, 2023Како треба да го негувате и на што да припазите во првите денови од животот на ваште бебе.

Недела 1
КАРАКТЕРИСТИКА
Имаш ново бебе. И сега што? Еве малку помош како да го запознаете вашето малечко. Новороденчињата најчесто спијат, јадат и какаат / мочкаат. Понекогаш прават чудни звуци и движења, а дишат неправилно. Не грижете се, повеќето од нив се нормални.

Еве неколку звуци кои може да доаѓаат од вашето бебе:
Плачење: Вака комуницираат новороденчињата. Плачот може да значи: „Гладен сум“, „Имам влажна пелена“, „Уморен сум“ или „Сакам да ме држат“. Ќе го научите плачот на вашето бебе и како да одговорите на него. Бебињата подждригнуваат од голтање воздух за време на хранењето. Тие исто така икаат, киваат, гровкаат и чкрипат. Новороденчињата може да паузираат помеѓу вдишувањата, да дишат бргу, а потоа нормално. Кратките паузи се во ред.

Некои од овие движења исто така се нормални:
- Се виткаат исто како во утробата.
- Тие ги исфрлаат рацете и нозете во рефлекс на шок.
- Тие ги виткаат прстите кога ќе им го скокоткате дното на стапалото.
- Имаат и движења од типот на тремор при истегнување. Може да се сретнете со ова кога менувате пелена.

На што да внимавате кога ќе го донесете вашето бебе дома:
Новороденчињата треба да јадат од 8 до 12 пати на ден. Можете да кажете дека добиваат многу кога поминуваат 10-15 минути на секоја дојка активно цицајќи и голтајќи или кога пијат 50-90 гр. формула при секое хранење. Дури и оние што многу јадат, може да изгубат до една десетина од својата родилна тежина во првите 5 дена од животот. Не грижете се, тие ќе се вратат до 10-тиот ден.

Ако ова почне да се случува пред вашето бебе да се врати на родилната тежина, разговарајте за тоа со вашиот педијатар. Штом бебињата ќе си ја вратат својата тежина, заспивањето или вртењето од дојката обично значи дека се сити. Треба да менувате најмалку четири влажни пелени на ден и една или повеќе пелени со какање. Изметот на вашето бебе е каша во боја на синап ако доите. Изметот на бебето хрането со формула е жолт. Новороденчињата спијат од 16 до 17 часа секој ден, а во првите 2 недели по раѓањето, може да спијат со часови. Не заборавајте да го будите вашето бебе во текот на денот за да го нахраните и не дозволувајте да поминат повеќе од 3 часа помеѓу хранењето.

СОВЕТИ ЗА ПРВАТА НЕДЕЛА
Грижата за новороденчето е заморна! Побарајте помош од членовите на семејството и пријателите - и вам ви треба сон. Можете исто така да се условувате да дремете кога и бебето дреме. Новороденчињата треба да спијат на грб во сопственото креветче или кошница. Не ставајте перници, браници или клинови за креветчиња, играчки или меки постелнини со нив.

Дали сте имале царски рез? Полека.
Нека некој друг ви помогне околу него, како и за менувањето пелени. На вашето бебе сè уште му недостигаат удобноста и топлината на утробата. Завиткајте го во ќебе и држете го во рацете за да се чувствува заштитено и сигурно. Како новороденче, внатрешниот термостат на вашето бебе сè уште не му работи многу добро. Облечете го со еден слој повеќе од она што вие би го носеле. Кожата на вашето бебе е нежна. Веднаш сменете ја валканата пелена и темелно исчистете му го газето со топла и влажна крпа и исушете го за да избегнете исип од пелената.

Чувајте ги миризливите марамчиња за бебиња кога ќе пораснат. Ако вашето бебе било предвремено родено, прашајте ја болницата дали можете да правите „нега на кенгур“, поминувајќи време кожа на кожа, за да ви помогне вам и на вашето бебе да се поврзете. Контактот кожа на кожа го помага процесот на поврзување за сите бебиња. Истото го прави и разговорот и пеењето со вашето бебе, гледањето во очите и насмевката. Подригнувајте го вашето бебе на секои 50-90 гр. од шишето или кога ги менува градите. Потоа повторно подригнете ги кога ќе заврши хранењето. Папочната врвца на вашето бебе ќе се исуши и ќе падне за околу 10-14 дена. Дотогаш, чувајте го чист и преклопете ја пелената за местото да остане суво. Не ги капете додека не падне. Консултирајте се со вашиот педијатар доколку се грижите за црвенило, гној, непријатен мирис или превираност.

За детално читање на овој текст, погледнете на 22-23 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Мај 2023).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>