Фармацевти
Контакт

<< Назад

Оксидација и астаксантин

февруари 1, 2021

Никола Матевски
Дипломиран фармацевт
ПЗУ АПТЕКА ДАТЕЛ ФАРМА, СКОПЈЕ

|Знаеме дека човечкото тело не може да преживее без кислород, но покрај тоа истиот тој кислород се врзува со комплексни молекули кои се производ на нормалниот метаболизам и овозможува формирање слободни радикали. Слободните радикали се многу нестабилни, реактивни молекули кои дополнително реагираат и се врзуваат за други молекули во телото. Овој процес се нарекува оксидација и може да причинува штета на клетките и органите. Слободни радикали се создаваат постојано како дел од нормалниот метаболизам, но способноста на телото да се справува со нив се намалува со стареењето.

Што претставува оксидацијата?

Оксидацијата најлесно ќе се прикаже преку следниов едноставен експеримент. Едно јаболко е поделено на два дела. Едниот дел е оставен на страна, а другиот  е премачкан со сок од лимон. По неколку часа првата половина од јаболкото ќе ја промени бојата, како резултат на процесот на оксидација. Втората половина, која претходно беше премачкана со сок од лимон, ќе изгледа исто како на почетокот од експериментот.

Лимонот овозможува антиоксидантен ефект поради антиоксидантите кои ги содржи – витаминот Ц и цитрусните биофлавоноиди. Тие се компонентите од лимонот кои го штитат јаболкото од реактивните и нестабилни слободни радикали, при што ги неутрализираат и ја спречуваат оксидацијата.

Нашето тело е способно да се справи со присутните слободни радикали, без да има потреба од дополнителен внес на дополнителни антиоксиданти, на два начина: примарно,  преку сопствена продукција на антиоксиданти со кои ги неутрализира нормалните нивоа на слободни радикали, и секундарно, преку внес на храна која содржи антиоксиданти како витамин Ц и цитрусните биофлавоноиди од лимонот или каротеноиди (бета-каротин) од морковот.

Проблем се јавува кога сопствената синтеза на антиоксиданти, како и внесот на антиоксиданти преку храната не е доволен за да го неутрализира нивото на слободни радикали кои ги создава нашето тело. Ова најчесто се должи на неправилна исхрана (на пример, намален внес на овошје и зеленчук) и несоодветен животен стил кој го зголемува формирањето слободни радикали (на пример, стрес).

Во суштина антиоксидантите се надополнуваат и дејствуваат синергистички. Два или три антиоксиданти комбинирани даваат посилен ефект во споредба со нивна поединечна примена (од тука е и логиката да се внесуваат разни видови  зеленчуци и овошја во исхраната).

Со цел да се осигура соодветен и доволен внес на антиоксиданти во организмот се препорачува:

Со следење на ваков диететски и  режим со додатоци на исхраната би си овозможиле голем број на разновидни антиоксиданти, свежи ензими и фитонутриенти, витамин Ц, витамин Е и селен.

Што е астаксантин?

Астаксантинот е црвен пигмент од групата на каротеноиди. Природно го има во некои видови алги и ја дава црвената боја на лососот, јастогот, ракчињата и други видови на морска храна.

Може да се зема преку уста (храна и додатоци на исхрана) или да се нанесува директно на кожата како заштита од сончевото зрачење или од козметички аспект за намалување на брчките на кожата.

Се користи и како природно средство за боење во прехранбената индустрија (ракови, лосос, пилешко месо, јајца). Исто така, се користи и како додаток во храната на кокошките кои несат јајца.

Употреба на астаксантин

Макуларна дегенерација која е поврзана со стареењето

Диспепсија

Зголемено ниво на  холестерол

Употреба на астаксантин при состојби на неплодност кај мажи, симптоми при менопауза (во комбинација со витамин Д3, ликопен и цитрусни биофлавоноиди) и третман на брчки, намален еластицитет на кожа и дехидратација на кожа дава позитивни резултати.

За детално читање на овој текст, погледнете на 8 стр. во електронското издание на BETTY магазин (ФЕВРУАРИ 2021).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>