Фармацевти
Контакт

<< Назад

Опстипација во текот на бременоста

јануари 1, 2021

м-р д-р Симонида Котларова Попоска
специјалист гинеколог акушер
ПЗУ РЕМЕДИКА, СКОПЈЕ

|Опстипацијата за време на бременоста е чест проблем и скоро половина од сите бремени жени ја доживеале  во текот на бременоста. Опстипацијата се јавува кога има тешки и ретки движења на дебелото црево и пасажа на тврд измет. Пациентката се жали на болки во стомакот, непријатност и надуеност.

Што ја предизвикува опстипацијата за време на бременоста?

Општо грижата, вознемиреноста, минималното физичко вежбање и диетата со малку влакна може да предизвикаат опстипација (запек). Запекот за време на бременоста се должи на зголемувањето на прогестеронските хормони кои ги релаксираат сите мускули во човечкото тело, вклучувајќи го и цревниот мускул,  предизвикувајќи храната и отпадните материи да се движат побавно низ гастро- интестиналниот тракт. Со тоа се ресорбира поголема количина на вода од изметот и така тој станува посув и потврд.

На овој механизам се темелат и лекарствата кои може да се употребуваат во бременоста за лекување на состојбата. Овие лекарства се нарекуваат лаксативи  и ги има различни видови според механизмот на дејство:

Еве неколку работи што може да се направат за спречување на појава на запек или да се лекувате ако веќе сте го имале:

Дали запекот за време на бременоста е некогаш сериозен?

Обично не, но повремено запек за време на бременоста може да биде симптом на друг проблем. Ако имате сериозен запек придружен со абдоминална болка, или ако запекот се менува со дијареја или е помешан со слуз или крв, веднаш јавете се на вашиот лекар.

Исто така, напрегањето за време на движењето на дебелото црево или поминувањето на тврд измет може да доведе до појава на хемороиди или да ги влоши веќе постоечките, кои се потечени вени во ректалната област. Хемороидите можат да бидат крајно непријатни, иако ретко предизвикуваат сериозни проблеми. Во повеќето случаи, тие исчезнуваат прилично брзо по раѓањето на вашето бебе. Меѓутоа, ако болката е силна или имате крвавење од ректумот, јавете се кај вашиот лекар.

За детално читање на овој текст, погледнете на 16 стр. во електронското издание на BETTY магазин (ЈАНУАРИ 2021).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>