Фармацевти
Контакт

<< Назад

ОРС – Прв избор при дехидратација кај деца при дијареа и повраќање

јули 1, 2022


Др. Македонка Глигорова Педијатар
ПЗУ Педијатрика Бамби - Струмица


Нашето тело има потреба од одредена количина на течност. Секој ден треба да се консумира најмалку 1 литар вода.

Потребата на телото од течности се зголемува со зголемување на активноста. Поактивни луѓе треба да внесуваат 2-3 литри течност секој ден.

Дехидратацијата е поим кој означува загуба на течности на телото заради различни болести при што телото губи прекумерна количина на вода. Дехидратацијата може да се сретне на било која возраст, но е многу опасно кога се случува во кај деца особено во доенечка возраст, и кај стари лица.

Симптоми на дехидратација вклучуваат треска, вртоглавица, шок, појава на дијареа, гадење и повраќање, грчеви во мускулите, кожата е жолтеникава. Доколку оваа состојба не се третира може да дојде до летален исход.

Дехидратација кај децата може да се случи поради следниве причини:
• Недостаток на вода во организмот
• Акутна дијареа предизвикана од бактерии или вируси при што почести се вирусните инфекции
• Вирусниот гастроентеритис се карактеризира со пролив и повраќање - најчесто е предизвикан од ентеровируси и аденовируси
• Кај бебиња и деца имунолошкиот систем не е доволно зрел да се бори со бактерии и инфекции, со што се зголемува ризикот од дијареа и повраќање;
• Лоша здравствена состојба, што резултира со губење на апетитот на детето.
• Кај малите деца и доенчиња чест причинител е и ротавирус - чест причинител на хоспитализација на доенчињата поради бурните симптоми и големиот ризик од дехидрација.
• Бактериските инфекции се почести во летните месеци и при патувањата. Најчести причинители се: Salmonella, Campylobacter jejuni, Shigella i Escherichia coli.

Дијагноза на дехидрација ја поставува лекар.
Но, родителите може да ја забележат оваа појава според постоење на следните знаци: појава на чувство и изглед на сува и леплива уста, пропаднати очи, детето нема солзи додека плаче, намалено мокрење, урината е темна, во тек на 6 часа нема ниту една помочана пелена или пак во рок од 24 часа има помалку од 6 помочани пелени.

Што да правите кога детето е дехидрирано?
Со орална рехидрација треба да се започне што побрзо - ORS треба да се даде веднаш штом започнат симптоми на акутна дијареа со цел да се спречат компликациите.

Предност се дава на хипотоничните ORS, со концентрација на натриум 60 mmol/L, и глукоза 74-111 mmol/L. Треба да се спроведе брза перорална рехидрација во период од 3-4 часа, и што побрзо да се воспостави нормална исхрана.

Ако бебето продолжи да губи течности, може да дојде до сериозна дехидратација и тогаш е потребна хоспитализација и давање течности преку интравенозна инфузија.
Доењето треба да се продолжи паралелно со додавање на ORS Diarino кој во составот има пробиотик Saccharomyces boulardii.

Тој е идеална комбинација на електролити со кои се надоместуваат изгубените течности, а во исто време се делува на најчестите причинители со пробиотската габа која ја содржи.

Сахаромицес буларди директно ги разградува бактериските токсини (C.difficile toksini A i B)
• Има антимикробно дејство
• Директно го инхибира растот на патогените (Candida albicans, Salmonella typhumurum)

Ги сочувува меѓуклеточните дејства
• Делува како Имуномодулатор
• Ја зголемува концентрацијата на IgA (противвоспалително дејство)
• Ја опоравувана нормалната цревна микрофлора

Позитивно влијае на метаболизмот на колонот преку зголемување на концентрацијата на кратко ланчаните масни киселини.

Како заклучок може да се каже дека при дехидратација особено кај мали деца е добро да се делува пред да настапи дехидратација со превземање на мерки и давање на доволно течности и орални рехидратациски раствори од типот на Диарино ОРС.

За детално читање на овој текст, погледнете на 06-07 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Јули 2022).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>