Фармацевти
Контакт

<< Назад

Подготовка за бременост и надзор во текот на 9 месеци

јули 1, 2023Пишува: Д-р Ирена Гошева - Гинекологија и акушерство - ONE HOSPITAL

Како доктор, мојата работа е да им помогнам на моите пациентки да се подготват за бременоста и да ги следам во текот на 9 месеци. Во овој текст ќе споделам некои совети за подготовка за бременоста и што да очекувате во текот на надзорот.

Подготовка за бременоста:
Почнете со здрав начин на живот. Кога веќе сте спремни да забремените, важно е да започнете со здрав начин на живот. Во тој смисол треба да се храните здраво, да вежбате редовно и да одржувате здрава тежина. Доколку пушите, треба да се откажете од таа навика, а ако пиете алкохол, треба да го намалите и прекинете консумирањето на алкохол.

Почнете со фолна киселина
Фолната киселина е важна за здравиот развој на бебето. Затоа, препорачливо е да почнете со земање фолна киселина најмалку еден месец пред зачнувањето.

Проверете ја здравствената состојба
Пред да забремените, треба да одите на преглед кај вашиот гинеколог. Тој ќе ја провери вашата здравствена состојба и ќе ви препорача потребни тестирања.

Надзор во текот на 9 месеци:
Првата контрола
Откако ќе забремените, треба да одите на првата контрола кај вашиот гинеколог во раниот период од бременоста. Тоа обично е околу осмата недела. Во текот на оваа контрола гинекологот ќе ја провери состојбата на бебето и ќе ви даде препораки за следните недели.

Редовните контроли
Во текот на бременоста треба да одите на редовни контроли кај гинекологот. Обично контролите се прават на секои 4 недели до 28. недела, а потоа може и почесто. Од 36. недела, контролите се прават секоја недела. Во текот на контролите гинекологот ќе ги проверува растот и развојот на бебето, ќе ги контролира крвниот притисок и тежината на мајката и ќе проверува дали има некои компликации.

Тестирања
Во текот на бременоста ќе треба да правите неколку тестирања. На првата контрола ќе се прави првата ултразвучна контрола.

Потоа, околу 12. недела ќе се прави тестирање за да се откријат можностите за хромозомски аномалии.Во текот на бременоста ќе се прават и други тестирања, вклучувајќи го и тестот за гестациски дијабетес и тестовите за инфекции.

Подготовка за породување
Во текот на последните недели од бременоста гинекологот ќе ви даде препорака како да се подготвите за породувањето. Ќе ви даде информации за породилиштето, што да очекувате и како да се подготвите за денот на породувањето. Како заклучок, подготовката за бременоста и надзорот во текот на 9 месеци е важен дел од здравиот начин на живот. Почнете со здрав начин на живот пред да забремените и одете на редовни контроли кај гинекологот во текот на бременоста. Следејќи ги овие совети, ќе имате здрава и успешна бременост.

За детално читање на овој текст, погледнете на 24-25 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Јули 2023).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>