Фармацевти
Контакт

<< Назад

Позитивните и негативните страни на алкохолот

април 1, 2024Пишува: Тања Величковска - Доктор по општа медицина

Балканците, како народ со богато културно наследство и разнообразна кујна, често се опишуваат како гурмани, па храната и пијалаците играат значајна улога во балканската култура. Кога станува збор за пијалаци, на балканските маси често се наоѓаат различни видови вино, ракија, пиво и други алкохолни напитоци.

Традиционалните методи на производство и специфични вкусови на виното и ракијата го прават овој дел од балканската кујна уникатен.

Здравствените придобивки од консумацијата на алкохол се обично поврзани со:

• Подобрување на срцевото здравје: Умерената консумација на алкохол, особено црвеното вино, може да го намали ризикот од кардиоваскуларни заболувања, како што се исхемична болест на срцето и инсулт.
• Намален ризик од дијабетес тип 2: Умерената консумација на алкохол може да го намали ризикот од дијабетес тип 2.
• Подобрување на холестеролот: Умерената консумација на алкохол може да доведе до повеќе од добриот холестерол (HDL), што може да има позитивен ефект врз здравјето на срцето.
• Намалување на ризикот од камен во бубрезите: Има истражувања кои покажуваат дека умерената консумација на алкохол може да го намали ризикот од формирање камен во бубрезите.
• Подобрување на социјалните врски: Алкохолот може да помогне во опуштање и олеснување на социјалните интеракции, што може да ги подобри врските со другите и да придонесе кон подобрување на општата благостојба.
• Уживање во вкусовите: Многу луѓе уживаат во вкусовите на алкохолни напитоци, вклучувајќи ги виното, пивото и коктелите, што може да ги збогати и да придонесе кон уживањето во исхраната и културата.
• Стрес-олеснување: Поради своите седативни својства, умерени количества алкохол може да помогнат во олеснување на стресот и напрегнувањето кај некои луѓе. Важно е да се има предвид дека овие придобивки се поврзани со умерена и ограничена консумација на алкохол!

Консумацијата на алкохол може да има негативни последици за здравјето, особено кога се консумира во прекумерни количини или кога се станува зависен од него.
Некои од главните негативни здравствени аспекти од консумацијата на алкохол вклучуваат:
• Оштетување на црниот дроб: Прекумерната консумација на алкохол може да предизвика оштетување на црниот дроб, вклучувајќи ги алкохолна хепатитис и цироза на црниот дроб. Ова може да резултира со смртоносни последици.
• Повеќе ризици за рак: Консумацијата на алкохол е поврзана со поголем ризик од развој на рак на устата, грлото, јазикот и црниот дроб.
• Срцеви заболувања: Иако умерената консумација на алкохол може да има некои благотворни ефекти на срцето, прекумерната консумација може да предизвика аритмии, хипертензија и други сериозни срцеви заболувања.
• Повеќе ризици за мозочен инсулт: Прекумерната консумација на алкохол може да го зголеми ризикот од инсулт поради покачен крвен притисок и разредување на крвта.
• Проблеми со психичкото здравје: Алкохолот може да придонесе кон развојот на депресија, анксиозност, панични напади и други проблеми со психичкото здравје, особено кај лицата кои веќе имаат склоност кон такви состојби.
• Зависност и алкохолизам: Продолжената консумација на алкохол може да доведе до развивање зависност и алкохолизам, што може да предизвика сериозни проблеми во секојдневниот живот и здравствената состојба.

Ако одлучите да уживате во алкохолот, важно е да го правите тоа со умереност и да водите сметка за вашето здравје и безбедност. Консумирајте алкохол со храна што може да помогне да се намали апсорпцијата на алкохол во вашето тело и да ги ослаби негативните ефекти. Исто така пиењето вода помеѓу алкохолни напитоци може да ви помогне да останете хидрирани и да ги намалите негативните последици.

Никогаш не возете доколку сте консумирале алкохол. Безбедноста на патот е од најголемо значење. Слушајте го своето тело. Ако се чувствувате непријатно или ако имате превишок алкохол, прекинете со консумацијата и потражете помош ако е потребно. Разговарајте со лекар или стручњак за здравствени прашања ако имате какви било сомневања или прашања во врска со консумацијата на алкохол и неговите ефекти врз вас.

За детално читање на овој текст, погледнете на 16-17 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Април 2024).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>