Фармацевти
Контакт

<< Назад

СПЕКТРУМОТ НА КАРАКТЕРИСТИКИ НА АУТИЗМОТ

мај 16, 2023Април е национален месец за подигање на свеста за аутизмот

Аутистичниот спектар располага со многу карактеристики и фази на однесување и перцепција на секодневниот живот.

Внимание на деталите:
- Темелност
- Точност

Длабок фокус:
- Концентрација
- Ослободување од дистракција

Методички пристап:
- Аналитички
- Шаблони за забележување, повторување

Вештини за набљудување:
- Слушај, погледни, научи - пристап
- Откривање факти

Иновативни пристапи:
- Единствени мисловни процеси
- Иновативни решенија

Креативност:
- Карактеристична имагинација
- Изразување идеи

Апсорбира и задржува
факти:
- Одлична долгорочна меморија
- Супериорно отповикување

Упорност и издржливост:
- Одлучност
- Предизвикувачки мислења

Прифаќање на разликата:
- Помалку е веројатно да ги осудува другите
- Може да ги доведе во прашање нормите

Визуелни вештини:
- Визуелно учење и потсетување
- Фокусирани на детали

Експертиза:
- Продлабочено знаење
- Високо ниво на вештини

Интегритет:
- Искреност, лојалност
- Посветеност

Запомнете:
Секое искуство со аутизам е уникатно. Не секој ќе се идентификува со секоја позитивна карактеристика на аутизмот. Сите ние имаме индивидуални вештини, атрибути и карактеристики, кои се уникатни исто како и нашите личности. Ова е моќта на невродиверзитетот.

За детално читање на овој текст, погледнете на 04-05 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Април 2023).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>