Фармацевти
Контакт

<< Назад

Траума е психички или физички настан кој предизвикува емотивни или физички повреди.

октомври 1, 2023Пишува: Горан Спасовски - Психолог

Психичките трауми често вклучуваат страв, болка и неспособност да се справите со доживувањето. Тие може да се случат како резултат на разни ситуации, како што се незгоди, насилство, загуба на близок или други тешки доживувања.

Траумите може да остават долготрајни последици врз психичкото и физичкото здравје на личноста. Најчестите трауми може да варираат во зависност од културата, контекстот и личните доживувања на луѓето.

Сепак, некои од најчестите видови трауми вклучуваат:
Физичка траума: Ова вклучува сообраќајни несреќи, падови, повреди на работа, спортски повреди и други настани што предизвикуваат физички повреди.
Емотивна/психичка траума: Тоа може да биде резултат на насилство, малтретирање, мобинг, развод или загуба на близок.
Војни и конфликти: Луѓето што живеат во региони во кои има војни и конфликти може да доживеат трауми поради воени дејства, губење близок и друштвени притисоци.
Земјотреси и природни катастрофи: Луѓето што се изложени на природни катастрофи, како земјотреси, цунами, пожари и слично, може да доживеат физички и емотивни трауми.
Трауми од детството: Малтретирање, запуштање и други форми на трауматски доживувања во детството може да остават долготрајни последици врз психичкото здравје.

Траумите може да бидат комплексни и се разликуваат од индивидуа до индивидуа. Соодветниот третман, но и поддршката може да помогне во процесот на оздравување.

Превенцијата на траумата е важен аспект во одржувањето на психичкото и физичкото здравје. Еве неколку начини за да се превенира траумата:
Безбедност во сообраќајот:
Возете внимателно и почитувајте ги правилата во сообраќајот, користете сигнал за безбедност и ставајте сигурносни појаси.
Заштита од насилство: Ограничете ја својата изложеност на потенцијални ситуации на насилство и обратете се за помош кај организации за заштита на жртви на насилство.
Безбедност на работното место: Следете ги безбедносните протоколи на работното место и користете ги заштитните средства и опремата кога е потребно.
Справување со стресот: Развивајте здрави начини за справување со стресот, како што се медитација, физичка активност и разговор со психолог или психијатар.
Образование и освестување: Бидете информирани за потенцијалните ризици и опасности во вашата околина и во земјата, како и за начините на справување со нив.
Заштита на децата: Внимавајте на безбедноста на вашите деца и образовајте ги за опасностите и за начините на заштита.
Здрав начин на живеење: Живејте здраво, вклучувајќи ги здравата исхрана, редовната физичка активност и доволно сон за да ги поддржите своето општо здравје и имунитетот.
Поддршка и обратна врска: Бидете отворени за разговори со блиските лица и побарајте професионална помош ако се чувствувате тешко или ако сте изложени на ризик од траума.

Превенцијата на траумата зависи од контекстот и од ситуацијата, но со внимателност и информираност може да се намалат ризикот и влијанието на траумата.

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>