Фармацевти
Контакт

<< Назад

Употреба и злоупотреба на антибиотици

февруари 1, 2022

спец. д-р Николина Гроздановска
специјалист по медицинска биохемија
и лабораториска медицина

|

февруари 2022

Што се антибиотици?

Името им доаѓа од грчката кованица antiпротив и  biosживот!

Антибиотиците се лекови кои се користат за лекување или за спречување на некои видови бактериска инфекција. Тие дејствуваат така што ги убиваат бактериите или го спречуваат нивното ширење.

Пред бактериите да се размножат и да предизвикаат симптоми, имунолошкиот систем обично може да ги убие. Белите крвни зрнца (WBCs) ги напаѓаат штетните бактерии и, дури и ако се појават симптоми, имунолошкиот систем обично може да се справи и да се избори со инфекцијата. Меѓутоа, понекогаш бројот на штетни бактерии е прекумерен и имунолошкиот систем не може да се бори со сите нив. Антибиотиците се корисни во овој случај.

Антибиотиците се меѓу најчесто препишуваните лекови во современата медицина. Иако антибиотиците се корисни за широк спектар на инфекции, важно е да се сфати дека антибиотиците лекуваат САМО бактериски инфекции. Антибиотиците се бескорисни против вирусни инфекции (на пример, обична настинка) и габични инфекции (како кандидијаза). Вашиот лекар најдобро може да утврди дали антибиотикот е соодветен за вашата состојба според направените анализи на крвната слика (кај бактериски инфекции се покачуваат белите крвни зрнца) и според направен антибиограм од соодветен материјал (најчесто брис од нос или грло) се препишува антибиотик на кој изолираната бактерија е најосетлива.

Треба да го известите вашиот лекар доколку имате некој од следниве несакани ефекти: повраќање, тешка течна дијареја, стомачни грчеви, алергиска реакција, осип, вагинално чешање или исцедок и бели дамки на јазикот.

Кога се потребни антибиотици?

Антибиотиците може да се користат за лекување на бактериски инфекции кои:

Лица изложени на ризик од бактериски инфекции

Антибиотиците може да се препорачаат и за лица кои се поранливи на штетните ефекти на инфекцијата. Тука спаѓаат:

Антибиотици за да се спречи инфекција

Антибиотиците понекогаш се даваат како мерка на претпазливост за да се спречи инфекција. Ова се нарекува антибиотска профилакса. Ситуациите каде што се даваат антибиотици како превентивен третман вклучуваат:

КОГА НЕ СЕ КОРИСТАТ АНТИБИОТИЦИ! 

Антибиотиците повеќе не се користат рутински за лекување инфекции, бидејќи:

Здравствените организации ширум светот се обидуваат да ја намалат употребата на антибиотици, особено за здравствени проблеми кои не се сериозни.

На пример, антибиотиците повеќе не се користат рутински за лекување: инфекции на градниот кош, инфекции на увото кај децата, болки во грлото...

Опасности од ЗЛОупотреба на антибиотици!

  1. Опасност од создавање резистенција (отпорност) на бактериите на антибиотици и создавање „суперсој“


Прекумерната употреба на антибиотици во последниве години значи дека тие стануваат помалку ефикасни и тоа доведе до појава на „супербактерии“. Ова се соеви на бактерии кои развиле отпорност на многу различни видови на антибиотици, вклучувајќи:

Овие типови на инфекции може да бидат сериозни и предизвикувачки за лекување и стануваат сè поголема причина за инвалидитет и смрт низ целиот свет.

Најголемата загриженост е тоа што може да се појават нови видови на бактерии кои не можат да се третираат со ниту еден од постоечките  антибиотици!

  1. Опасност од уништување или пореметување на нормалната цревна флора


Сигурно сте забележале  дека при пиење антибиотици кај некој од вас се појавила течен  измет  (пролив)!

Имено, нашите црева се колонизирани со „добри“ микроорганизми, таканаречен микробиом, кој ни помага во:

кои учествуваат во имунолошките и метаболистичките функции.

Антибиотската терапија ги менува моделите на цревниот микробиом кој се создава рано во животот (раѓање и детство) и може да го помести бактерискиот профил кон оној што промовира дебелина, метаболистички абнормалности и/или автоимуни болести.

Скорешните студии за молекуларната основа на стареењето и комплексните заболувања укажуваат на клучната улога на цревниот микробиом во настанување на кардиометаболистички нарушувања.

ЗАКЛУЧОК!

Останете во добро здравје и вашето тело нека биде вашиот храм!

За детално читање на овој текст, погледнете на 4-5 стр. во електронското издание на BETTY магазин (ФЕВРУАРИ 2022).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>