Фармацевти
Контакт

<< Назад

ХИСТАМИН ИНТОЛЕРАНЦИЈА

јули 1, 2024 

Во случај на нетолеранција на хистамин, врската меѓу разградувањето на хистаминот и неговото производство во телото или неговото внесување преку храната не е во рамнотежа. Ако се надмине одредена количина на хистамин во телото, може да се појават различни симптоми:

  1. Кардиоваскуларен систем


- Низок крвен притисок, ненадеен пад на крвниот притисок

- Чукање на срцето

  1. Дигестивен систем


- Дијареа

- Болки во стомакот

- Повраќање

- Гадење

- Надуеност, чувство на ситост

  1. Респираторен систем


- Кивање

- Затнат или течење на носот

- Астма, отежнато дишење, спазам на дишните патишта (бронхоспазам)

  1. Нервен систем


- Главоболка

- Вртоглавица

  1. Чешање на кожата и мукозните мембрани


- Црвенило

- Оток

- Отечени очни капаци

И сè тоа е предизвикано од храна, состојба за која ретко кој матичен зборува со пациентите, а е доста честа.

 

Најчести намирници што содржат хистамин:

Домати, колбаси и процесуирана храна, како и сите продукти што стојат долго на собна температура и се подложни на ферментација која го ослободува хистаминот, тесто кое содржи квасец, јагоди, малини, ореви итн.

 

Дијагнозата се воспоставува доста тешко и може да трае со години, најчесто лекарите ја припишуваат на нарушено психичко здравје, кое иако е поврзано сепак има биолошки механизам на настанување и треба сериозно да се земе предвид затоа што пациентите имаат потешкотии и треба да им се помогне.

 

Терапијата би се состоела од одбегнување продукти што содржат хистамин, а од лекарства можно е да се препишат и антихистаминици или ДАО-препарати (додатоци на исхрана) кои го содржат ензимот диамин оксидаза и витамините Б и Ц, кои помагаат при разградување на хистаминот.

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>