Фармацевти
Контакт

<< Назад

Црвенило и пеленски осип

септември 1, 2021

Прим. д-р Лидија Бисеркоска Атанасовска
дерматовенеролог
Ре-Медика

|

септември 2021

Пеленскиот осип е чест кај бебињата во текот на првата година, а најчесто се јавува помеѓу 9-12 месеци и често се поврзува со постојаната влажност во пеленската регија. Може да се појави и после започнување со дохрана на бебето или доколку бебето прима антибиотици. Ретко може да се појави кај бебе кое е на доење доколку мајката консумира одредени видови  храна.
Црвенилото или осипот под пелените најчесто се наоѓа на местото каде што пелената ја допира кожата на бебето: газето, бедрата и гениталиите. Понекогаш црвенилото може да се воспали и да се појават: пликови, осип, разранување или, пак, кожата да отече.

Што го предизвикува црвенилото и пеленскиот осип?

Црвенилото кај бебињата е многу честа појава, затоа што кожата на бебето е исклучително нежна. За негова појава има многу причини:

Основни симптоми на пеленскиот осип се:

Како да ја спречите појавата на пеленски осип?

Најважно е газето на бебето секогаш да го држите чисто и суво.

Пеленскиот осип обично поминува за неколку дена и нема потреба да се оди на лекар,  но доколку ги забележите следниве знаци јавете се кај вашиот педијатар:

За детално читање на овој текст, погледнете на 30-31 стр. во електронското издание на BETTY магазин (СЕПТЕМВРИ 2021).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>