Фармацевти
Контакт

<< Назад

ШТО Е ЕПИЛЕПСИЈА?

април 24, 2023Епилепсијата е невролошко нарушување кое се карактеризира со повторливи напади. Овие напади се предизвикани од абнормална електрична активност во мозокот и може да се манифестираат на различни начини, од кратки магии со зјапање до конвулзии на целото тело. Епилепсијата може да се развие на која било возраст, но најчесто се дијагностицира кај деца и постари возрасни лица.

Причината за епилепсија не е секогаш позната, но некои вообичаени предизвикувачи вклучуваат повреди на главата, мозочен удар, тумори на мозокот и заразни болести. Постојат многу различни типови на напади, а типот на напад што го доживува лицето може да помогне да се одреди најдобриот курс на лекување.

Лековите против напади се најчестиот третман за епилепсија, но други опции вклучуваат операција, промени во исхраната и стимулација на вагусниот нерв.
Важно е да се работи со тим за здравствена заштита кој вклучува невролог, неврохирург и медицинска сестра за да се развие план за третман кој е прилагоден на вашите специфични потреби.

Животот со епилепсија може да биде предизвик, но има многу ресурси на располагање за да им се помогне на луѓето да водат исполнет и активен живот. Групите за поддршка, образовните програми и советодавните услуги можат да им помогнат на луѓето со епилепсија да се справат со предизвиците на ова нарушување.

Исто така, важно е да се внимава на предупредувачките знаци на напади, како и како да се реагира во случај на напад. Секогаш носете картичка или нараквица за медицинско предупредување и задолжително информирајте ги пријателите, семејството и соработниците за вашата состојба.

Ако вие или некој што го познавате доживува напади, не двоумете се да закажете состанок со мене. Заедно, можеме да развиеме план за лекување што е соодветен за вас и да ви помогнеме да управувате со вашата епилепсија.

За детално читање на овој текст, погледнете на 07 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Февруари 2023).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>