Фармацевти
Контакт

<< Назад

Што се случува со вашето тело кога не спиете?

октомври 1, 2023  1. ЈА НАМАЛУВА ФУНКЦИЈАТА НА МОЗОКОТ - Главоболки, раздразливост - мозокот ги отстранува отпадот и наслагите за време на спиењето.

  2. ГО ЗГОЛЕМУВА НИВОТО НА АНКСИОЗНОСТ - Ги зголемува антиципативните реакции на мозокот и ја намалува реакцијата на стрес.

  3. ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ТЕЛЕСНАТА ТЕЖИНА - Спиењето ги балансира хормоните кои прават да се чувствувате гладни или сити. Го зголемува хормонот за глад грелин.

  4. ОСЛАБЕН ИМУНИТЕТ - Го ослабува имунолошкиот одговор на телото.

  5. НЕРАМНОТЕЖА НА РАСПОЛОЖЕНИЕТО - Недостатокот на сон ги нарушува невротрансмитерите во мозокот кои го регулираат расположението.

  6. ЗГОЛЕМЕН РИЗИК ОД СРЦЕВИ ЗАБОЛУВАЊА - Крвниот притисок се намалува за време на спиењето. Зголемениот стрес го зголемува крвниот притисок.

  7. ЗГОЛЕМЕН РИЗИК ОД ДИЈАБЕТЕС - Недостатокот на сон ги зголемува кортизолот и норепинефринот - и двете поврзани со отпорност на инсулин.

  8. ЛОША КООРДИНАЦИЈА - Ја намалува рамнотежата и го зголемува ризикот од несреќи.


За детално читање на овој текст, погледнете на 26 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Октомври 2023).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>