1. Божиќен пудинг
СОСТОЈКИ:
• 250 гр рибизли
• 200 g грозје и суви сливи без семки
• 100 гр зашеќерена кора од цитрус
• Сок од 1 портокал
• 150 мл рум
• 190 гр мек несолен путер
• 190 гр кафеав шеќер
• 4 јајца
• мелена пиперка и мелено каранфилче
• 170гр брашно
• 1/2 морков, крупно изрендан
• 1/2 зелено јаболко, крупно рендано
ПОДГОТОВКА:
ЧЕКОР 1: Во сад измешајте ги рибизлите, грозјето, сувите сливи и кората со сокот од портокал и румот. Покријте и киснете преку ноќ на собна температура. Следниот ден исечете го овошјето, така што секое парче е приближно со иста големина.
ЧЕКОР 2: Во сад ставете ги путерот и шеќерот и матете додека не побледи, а потоа измешајте ги јајцата едно по едно, убаво матејќи по секое додавање. Измешајте ги натопените плодови и зачините. Се просејува во брашно со прстофат сол и се додаваат ренданиот морков и јаболкото. Мешајте додека не се соединат.
ЧЕКОР 3: Подлогата на вашето тенџере на пареа за пудинг, обложете ја со круг хартија за печење, а потоа наполнете ја до врвот на садот со смесата за пудинг, оставајќи околу 2 см за да се прошири пудингот додека врие. Внимавајте да го правите ова и притиснете надолу со шпатула додека го пополнувате садот (алтернативно поделете ја смесата помеѓу 2 x 1L обложени чинии за пудинг).
ЧЕКОР 4: Над смесата се става круг хартија за печење. Исечете квадрат хартија за печење и преклопете за да направите набор во центарот. Ставете го над садот за пареа, а потоа врзете го со кујнски конец за да го прицврстите околу горниот дел од садот за пареа. со затворен капак.
ЧЕКОР 5: Ставете мала чинија наопаку во големо тенџере. Ставете го вашето тенџере за пудинг на чинијата и наполнете го тенџерето со вода додека не достигне три четвртини од патот до страната на тенџерето за пудинг. Оставете да зоврие и варете најмалку 5 часа - идеално 8 часа. Ќе треба да го наполните тенџерето неколку пати во текот на вриењето. Колку подолго го варите пудингот, толку ќе стане потемен. Тргнете го од оган и оставете го на страна.
ЧЕКОР 6: Откако ќе се излади, извадете го пудингот од тенџерето и садот на пареа, цврсто завиткајте го во пластична фолија и чувајте го во фрижидер додека не ви е потребен за послужување. Пудингот може да се чува до 12 месеци.
2. Божиќна сечкана салата
СОСТОЈКИ:
• 2 големи моркови, исечени на големи парчиња
• 1 сладок компир (500гр), излупен, грубо исечкан
• 2 тенки парчиња сланина
• 1 лажица Extra Virgin маслиново масло
• 50 гр чедар сирење
• 1 краставица, исечена
• 1/2 чаша листови од магдонос
ДРЕСИНГ СОС:
• 1/3 чаша (80 ml) Extra Virgin маслиново масло
• Кора и сок од 1/2 лимон
• 1 кромидче, ситно сецкано
• 1 лажиче дижон сенф
• 1 лажиче течен мед
ПОДГОТОВКА:
ЧЕКОР 1: Загрејте ја рерната на 220°C. Обложете голем плех со хартија за печење. Во подготвениот плех ставете ги морковот, слаткиот компир и сланината. Намачкајте со масло и зачинете со морска сол и свежо мелен црн пипер. Печете 20 минути, а потоа префрлете го морковот во чинија.
ЧЕКОР 2: Вратете го плехот во рерна и печете уште 10 минути или додека слаткиот компир не стане мек и карамелизиран.
ЧЕКОР 3: Зеленчукот и сланината оставете ги настрана додека не се изладат на собна температура.
ЧЕКОР 4: За преливот, соединете ги сите состојки во средна чинија и зачинете по вкус. Комбинирајте ги печените слатки во голема чинија со останатите состојки.