- Азиски јајца лесни за приготвување
СЕРВИРАЊА: 4 ЛИЦА | ПОДГОТОВКА: 5 МИН. | ГОТВЕЊЕ: 25 МИН. | СОСТОЈКИ: 11 | ТЕШКОТИЈА: 2/5
СОСТОЈКИ:
• 1 и 1/2 чаши (300 g) ориз со долго зрно • 1/2 чаша (75 g) несолени кикиритки • 100 ml сончогледово или масло од кикиритки • 8 јајца • по 1 китка лисови коријандер и босилек • Никулци од грав, сечканo чили и парчиња лимета за сервирање
ЧИЛИ ПАСТА
2 лажички чили снегулки • 2 лажици масло од чили • маслиново масло • соја сос • 1 чешне лук, мелено • 2 лажички рендан ѓумбир • 2 лажички сос од риба
ПОДГОТОВКА:
Загрејте ја рерната на 180°C. Гответе го оризот според упатствата на пакувањето, а потоа оставете го на страна. Ставете кикиритки во тавче и печете 10 минути или додека не заруменат, потоа извадете ги, изладете и грубо исечкајте ги.
За пастата од чили, измешајте ги состојките во сад и оставете ги на страна. Загрејте масло во длабоко тавче на средно висока топлина. Скршете едно јајце во чаша, а потоа кога маслото ќе се загрее, истурете го јајцето во центарот. Гответе 1 минута или додека надворешноста не почне да станува златна, но жолчката сè уште е течна. Повторете со преостанатите јајца.
Ставете го оризот со лажица на садовите, одозгора ставете јајца, кикиритки, билки и чили сос. Послужете со никулци од грав, екстра чили и парчиња лимета.
2. Бела риба со кари
СЕРВИРАЊА: 4 ЛИЦА | ПОДГОТОВКА: 30 МИН. | ГОТВЕЊЕ: 25 МИН. | СОСТОЈКИ: 13 | ТЕШКОТИЈА: 3/5
СОСТОЈКИ:
• 2 лажици кокосово масло • 1/4 чаша ситно сечкан ѓумбир • 1 китка млад кромид, белиот дел ситно сечкан, зелениот дел исечкан на тенки ленти • 3/4 шолја свежи листови кари • 2 долги зелени пиперки, ситно сечкани • 1 лажичка мелена куркума • 4 шери домати, грубо сечкани • 400 мл лименка кокосово млеко • 800 гр цврста бела риба без кожа, по ваш избор, исечена на парчиња од 10 сантиметри • 2 лажици сос од риба • 1 лажица сок од лимета, плус парчиња за сервирање • 1 лажиче шеќер • тортиљи од продавница, за послужување
ПОДГОТОВКА:
I. Во голема тава загрејте масло на средна температура. Додадете ѓумбир и белиот дел од младиот кромид и варете, мешајќи, 5-6 минути додека не омекне. Измешајте ги листовите кари, чили и зачините, потоа додадете шери домат, кокосово млеко и 1/2 чаша (125 ml) вода, оставете да зоврие и варете 15 минути или додека малку не се намали.
II. Додадете ја рибата и варете уште 8-10 минути додека рибата не се свари. Зачинете со сос од риба, сок од лимета и шеќер.
III. Расфрлете ги со ситно исечканиот зелен кромид и послужете со фелчиња од лимета и тортиљи.
За детално читање на овој текст, погледнете на 30-31 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Септември 2023).