Фармацевти
Контакт

<< Назад

Вкусни Рецепти

февруари 1, 2024



1.Шпагети карбонара

СОСТОЈКИ:
• 1 лажица маслиново масло
• 150 гр непушена масна панчета или гуанчале сланина, ситно сечкана
• 1 чешне лук, издробено
• 200 гр шпагети или фетучини
• 4 жолчки од јајце (2 од нив се по избор)
• 50 гр пармезан, ситно изрендан
• неколку капки масло од тартуфи (по избор)

ПОДГОТОВКА:

ЧЕКОР 1

Прво, загрејте ги садовите за сервирање во рерна на ниска температура или во микробранова печка. Загрејте го маслото во голема, плитка тава. Пржете ги гуанчалето или панчетата и лукот 10 минути или додека не се исчисти целата маснотија и месото не стане златно и крцкаво. Извадете го и фрлете го чешнето лук, а потоа исклучете го огнот.

ЧЕКОР 2
Оставете голема тава со солена вода да зоврие и варете ги тестенините додека не станат ал денте (околу една минута помалку од упатството на пакувањето). Во меѓувреме, изматете 2 жолчки во помал сад со малку сол.

ЧЕКОР 3
Со помош на кујнски клешти, подигнете ги тестенините од водата во тавата со панчета или гуанчале заедно со водата што капе од тестенините (не треба да ги цедите). Користете дрвена лажица за да ја измешате во изматената маст. Ако тавата изгледа суво, додадете мала лажичка вода од тестенини и измешајте ја. Продолжете да додавате додека не видите малку вода за тестенини на дното од тавата - ќе се изненадите колку ќе апсорбираат.

ЧЕКОР 4
Работејќи брзо, истурете ги изматените жолчки со тестенините и енергично измешајте. Исплакнете го садот со жолчка со уште малку вода за тестенини и истурете ја. Додадете поголем дел од пармезанот и повторно изматете. Ако во кое било време се згрутчува, истурете уште малку вода. Ако сте додале премногу, промешајте ги тестенините на најмал оган околу 30 секунди до 1 минута. Се стремите кон мазен сос кој е конзистентен. Зачинете со прстофат мелен црн бибдер и сол.

ЧЕКОР 5
Префрлете ги тестенините во загреаните садови за сервирање, расфрлете го преостанатиот пармезан и истурете ги последните две жолчки одозгора, доколку користите. Зачинете ги со малку сол и бибер и прелијте ги со маслото од тартуфи, доколку го имате, непосредно пред сервирање.

2.Печени јагнешки котлети со компир и зелени маслинки

СОСТОЈКИ:
• Јагнешки котлети (6 коски се идеални)
• 25 гр путер • 1 кромид, ситно исечен
• 1 чешне лук, издробено
• 1 сардела, здробена со толчник (по избор)
• мала шака рузмарин, грубо исечкан
• 500 гр компири ситно
исечени (користете мандолина ако имате)
• 10 зелени маслинки без семка, исечкани
• 100 мл супа од пилешко или јагнешко месо

ПОДГОТОВКА:
ЧЕКОР 1
Загрејте ја рерната на 210°C. Обилно зачинете го јагнешкото месо и загрејте го путерот во голема тава за пржење (и печење во рерна) на средна температура. Запечете го јагнешкото целосно 10-15 минути, особено мрсната страна. Извадете ги и оставете ги на страна на чинија.

ЧЕКОР 2
Повторно ставете ја тавата на оган и пропржете го кромидот 5-7 минути додека не омекне, потоа додадете го лукот, сарделата (ако користите) и рузмаринот и пропржете уште 2 минути. Внимателно наредете ги компирите во тавата со маслинките, зачинете ги, па превртете ги за целосно да се премачкаат со смесата, па размачкајте ги во рамномерен слој. Прелијте со супата, па ставете во рерна 30 минути додека компирот не зарумени и стане крцкав.

ЧЕКОР 3
Ставете го јагнешкото месо врз компирите, со масната страна нагоре. Ставете ја тавата во рерна 20 минути за јагнешкото месо, 25 минути за јагнешкото розево, но сварено, и 30 минути за добро подготвено. Кога јагнешкото ќе биде готово по ваша желба, ставете го на даска и оставете да одмори 10 минути. За тоа време, повторно ставете ги компирите во рерна за да бидат дополнително крцкави (по избор). Исечете го јагнешкото на котлети и послужете го со компири и маслинки.

3.Лесни тартови со џем

СОСТОЈКИ:
• 250 гр обично брашно, плус дополнително за наросување
• 125 гр путер, изладен и исечкан на коцки, плус дополнително за плехот
• 1 јајце
• 100гр џем или мармалад по избор

ПОДГОТОВКА:
ЧЕКОР 1
Во сад ставете ги брашното, путерот и малку сол и втријте ги заедно со врвовите на прстите (или може да ги измешате овие состојки во процесор за храна ако имате). Кога смесата ќе изгледа како свежа презла, измешајте ги јајцата, со нож за прибор за јадење. Додадете 1 лажица ладна вода, а потоа почнете да го собирате тестото во една грутка со рацете - обидете се да не го месите премногу. Додадете уште 1 лажица вода ако не се соединува, но обидете се да не додадете повеќе од тоа. Завиткајте во проѕирна фолија и оставете го во фрижидер 30 минути.

ЧЕКОР 2
Загрејте ја рерната на 200°C. Намачкајте го со путер калапот за тарт со 12 дупки, а потоа посипете ја работната површина со брашно. Одвиткајте го и расукајте го изладеното печиво за да биде со дебелина од монета, а потоа употребете праволиниски или тркалезни секачи за да исечете 12 кругови, доволно големи за да ги обложите дупките во плехот. Истурете 1-2 лажички од избраниот фил во секоја од нив, и ако сакате, исечете мали срциња од пециво (совршени за Денот на вљубените) и истурете ги одозгора.

ЧЕКОР 3
Печете 15-18 минути или додека не поруменат и филот ќе почне малку да пушта меурчиња. Оставете да се излади во плехот неколку минути, а потоа внимателно префрлете го на решетка за целосно да се излади.

За детално читање на овој текст, погледнете на 30-31 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Февруари 2024).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>