Дињата, со својата бледожолта кора и медено слатка внатрешност, е уште една ѕвезда на летната трпеза. Ова овошје не само што е вкусно и освежувачко, туку содржи низа хранливи состојки што ја прават вистински сојузник на здравјето.
Природен извор на хидратација
Дињата содржи над 85% вода, што ја прави одличен избор за хидратација во текот на жешките летни денови. Таа природно го освежува телото и помага во одржување на електролитната рамнотежа.
Богата со витамини и минерали
Дињата е одличен извор на витамин Ц – моќен антиоксиданс кој го јакне имуниот систем и ја штити кожата. Покрај тоа, содржи и витамин А (во форма на бета-каротен), калиум, фолна киселина и магнезиум, кои се важни за срцето, мускулите и нервниот систем.
Сјајна кожа и здрави очи
Благодарение на витамините А и Ц, дињата придонесува за блескава кожа, заштита од УВ-зраци и подобар вид. Бета-каротенот, кој телото го претвора во витамин А, е особено важен за здравјето на очите и кожата.
Помага при варење
Дињата е лесно сварлива и содржи мали количини растителни влакна кои го поддржуваат нормалното варење. Таа е идеален десерт по оброк, бидејќи не го оптоварува дигестивниот систем.
Нискокалорична, а заситува
Иако е слатка, дињата има малку калории – околу 35 kcal на 100 грама – што ја прави одлична за оние што сакаат да ја задржат линијата. Исто така, благодарение на својата структура, создава чувство на ситост.
Заклучок
Дињата не е само летен луксуз – таа е природен витамински коктел кој телото го обожава. Додајте ја во вашето секојдневно мени како закуска, во смути или овошна салата и уживајте во нејзиниот слатко-освежителен вкус со секој залак.
ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР
Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци