1. Едноставни но вкусни, шпагети со лук и масло (Aglio e olio spaghetti)
СОСТОЈКИ:
• 200 ml Extra Virgin маслиново масло или маслиново масло со вкус на лук • 10 чешниња лук, тенко исечени • 1 лажичка чили снегулки • 400гр шпагети • 1 китка магдонос со рамен лист, листови набрани и ситно сецкани • Сок од 1 лимон
ПОДГОТОВКА:
Загрејте масло во голема нелеплива тава на средно-тивок оган. Додадете лук и чили снегулки и печете, повремено мешајќи, 10 минути или додека лукот не омекне и не се обои. Гответе шпагети во зовриена солена вода, според упатствата на пакувањето. Извадете 1/3 чаша (80 ml) од водата каде што се варат шпагетите.
Измешајте ги тестенините и водата за готвење во смесата со лук, а потоа додадете магдонос и сок од лимон. Зачинете и послужете веднаш.
2. Плескавици од тиквички
СОСТОЈКИ:
• 3 (околу 400гр) средни тиквички • 75гр брашно што се крева самостојно • 40гр пармезан, ситно рендан, плус дополнително за сервирање • 3 мали главици кромид, тенко исечени • 1 јајце, изматено • 1/4 чаша свеж магдонос, сечкан • 2 лажички сушени листови оригано • 1/4 лажичка мелено морско оревче • 1 лажичка сол • 1 лажица маслиново масло
ПОДГОТОВКА:
I. Исечете ги краевите од тиквичките. Грубо изрендајте ги тиквичките. Ставете ги во цедалка и исцедете колку што е можно повеќе вишокот вода. Префрлете се во сад. Промешајте со брашно што се подига самостојно, пармезан, кромид, јајце, магдонос, оригано, сол и морско оревче.
II. Загрејте 1 лажичка маслиново масло во нелеплива тава на средно-висока топлина. Истурете три порции мешавина од тиквички во тава. Гответе 1 1/2 минута од секоја страна или додека не поруменат и не се зготват. Префрлете се во чинија. Повторете со преостанатото маслиново масло и преостанатата смеса од тиквички.
3. Превкусна супа од тиква
СОСТОЈКИ:
• 2,3 кг тиква, исечена на големи парчиња • 90 ml Extra Virgin маслиново масло • 12 свежи листови жалфија • 6 гранчиња мајчина душица • 6 големи прачки праз, само белите и светло зелените делови • 4 средни моркови, сецкани • 2 средни главици кромид, сецкани • 3 чешниња лук, грубо исечкани • 125мл бело вино • 1 букет тревки (снопче со ароматични тревки; користевме ловоров лист, мајчина душица и неколку стебленца магдонос, завиткани во исечени листови од праз и врзани со кујнски конец) • 1,5L пилешки супа • 120 g хопла за готвење • Малку ситно сечкан магдонос
BEURRE NOISETTE (кафен путер)
• 115гр несолен путер • 3-5 лажички сок од лимон, по вкус
ПОДГОТОВКА:
I. Загрејте ја рерната на 200°C/180°C со вентилатор. Ставете ја тиквата, исечена, нагоре, на голема тава и премачкајте со 2 лажици масло. Зачинете со сол и свежо мелен црн пипер. Расфрлете жалфија и мајчина душица и печете 30 минути или кога ќе може лесно да се прободе ножот низ кожата од тиква. Кога е доволно ладно за ракување, фрлете ги билките и извадете го месото од тиквата, исфрлајќи ја кожата.
II. Во меѓувреме празот преполовете го по должина, па исечете го на парчиња од 2,5 см. Исплакнете во голема чинија со ладна вода, замавнувајќи да ја отстраните нечистотијата. Загрејте ги преостанатите 2 1/2 лажици масло во големо тенџере на средно-силен оган.
III. Гответе ги празот, морковот, кромидот и лукот со повремено мешање 10-15 минути додека не омекнат. Додадете вино и варете 2-3 минути додека течноста не испари. Додадете тиква, букетот од тревки и супа. Оставете да зоврие, а потоа намалете ја топлината и варете 20-25 минути.
IV. Отфрлете го букетот од тревки. Работејќи во серии, внимателно ставете ја супата во блендер и пасирајте додека не се изедначи. Процедете ја супата низ ситна цедилка. Зачинете по вкус. За кафениот путер, растопете го путерот во средна тава на средно-силен оган. Гответе 3-4 минути додека путерот не замириса и не почне да станува кафен. Тргнете го од оган и оставете малку да се излади. Додадете сок од лимон по вкус, за да го осветлите сосот. Зачинете со сол и свежо мелен црн пипер и искористете го веднаш.
V. Ставете ја супата со лажичка во загреани чинии за супа и одозгора со супена лажица додадете хопла, посипете магдонос и малку од кафениот путер за вкус.
За детално читање на овој текст, погледнете на 30-31 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Октомври 2023).