Брза чорба од леќа со кокос и кари
СОСТОЈКИ:
• 1 кромид, грубо сецкан
• 2 чешниња лук, грубо сецкани
• 1 црвено или зелено чили, грубо исечкано
• 1 морков, грубо исечкан
• 10 гр парче ѓумбир, излупено и исечкано
• 1 лажиче растително масло
• 1 ½ лажица кари паста тика масала или гарам масала зачин
• 400гр лименка зготвена зелена леќа
• 220 мл лесно кокосово млеко
• 200 гр замрзнат грашок
• 10 гр коријандер, грубо сецкан
• 200 гр варен кафеав ориз
• 4 лажици јогурт, за сервирање
ПОДГОТОВКА:
ЧЕКОР 1
Кромидот, лукот, чилито, морковот и ѓумбирот ставете ги во процесор за храна и изматете ги до мазна паста.
ЧЕКОР 2
Загрејте го маслото во средно тенџере на средна топлина и варете ја пастата од зеленчук 4-5 минути додека не замириса и додека не омекне. Додадете ја кари пастата или гарам масала зачинот и варете уште 1 мин, а потоа додадете ја леќата и измешајте да се соедини.
ЧЕКОР 3
Истурете го кокосовото млеко и 150 ml вода и оставете да зоврие. Намалете ја топлината и варете 10 минути додека не се згусне и стане кремаста. Додадете го грашокот во последните 5 минути и добро зачинете.
ЧЕКОР 4
Промешајте го поголемиот дел од коријандерот, а потоа поделете го јадењето меѓу четири чинии заедно со оризот. Посипете го преостанатиот коријандер и одозгора со јогуртот за сервирање.
Пене паста со зелка и ореви
СОСТОЈКИ:
• 400 гр интегрална пене паста
• 3 лажици масло од репка или маслиново масло
• 500 гр зелка, исечкана
• 2-3 лути чили пиперчиња, без семки и ситно сецкани
• 6 големи чешниња лук, тенко исечени
• 30 гр ореви (околу 12 половини), сецкани
• ½ лимон, излупен и исцеден
ПОДГОТОВКА:
ЧЕКОР 1
Гответе ја пастата во тенџере со врела вода 12 минути додека не омекнат. Во меѓувреме, загрејте го маслото во голема тава на средна температура и пропржете ја зелката 8-10 минути додека не омекне. Додадете го чилито и лукот и варете уште 3-4 минути додека лукот не почне да зарумеменува. Додадете ги оревите и варете уште 1 мин. Тргнете го од оган и измешајте ја кората од лимон.
ЧЕКОР 2
Исцедете ја пастата, зачувајте ја водата од пастата каде што се вареа. Додадете ги исцедените тестенини во смесата со зелка заедно со сокот од лимон и две лажички од водата (по потреба, да се олабават) и добро измешајте сè за да се соедини. Послужете половина помеѓу две лица. Оладете го остатокот за да го јадете друг ден. За сервирање, повторно загрејте во тава на тивок оган со прскање вода додека не се загреат - не дозволувајте пастата да омекне. Може да се чува во ладилник до три дена.
За детално читање на овој текст, погледнете на 30-31 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Март 2024).