Каранфилчето (Syzygium aromaticum) е мал цветен пуп кој потекнува од Индонезија, но денес е дел од многу кујни и традиционални лекови ширум светот. Иако најчесто го поврзуваме со арома и вкус, каранфилчето крие богатство од здравствени придобивки, особено кога станува збор за дигестивното здравје и справување со желудочната киселина.
Позитивни ефекти на каранфилчето
Каранфилчето содржи етерични масла, најмногу евгенол, кој има силно антисептичко, антиинфламаторно и аналгетско дејство. Ова соединение е заслужно за најголемиот дел од лековитите својства на каранфилчето. Дополнително, каранфилчето содржи антиоксиданси, влакна, витамини и минерали како витамин К, Ц, калциум и магнезиум.
Неговите позитивни ефекти вклучуваат:
Подобрување на варењето
Намалување на воспалението
Природна поддршка на имунолошкиот систем
Противгабично и антибактериско дејство
Помош при забоболка и непријатен здив
Како помага при желудочна киселина?
Желудочната киселина (или кисел рефлукс) е многу чест проблем кој се јавува кога желудочниот сок се враќа кон хранопроводот, предизвикувајќи печење и непријатност. Каранфилчето е традиционално користено како природно средство за ублажување на овие симптоми.
Биолошкиот механизам преку кој каранфилчето помага:
Стимулација на ензими за варење: Каранфилчето го поттикнува лачењето на дигестивни ензими, што помага за поефикасно варење и намалување на надуеност и гасови – состојби кои често ја влошуваат киселината.
Антиспазмодично дејство: Етеричното масло од каранфилче делува смирувачки на мускулатурата на гастроинтестиналниот тракт, со што го намалува спазмот на желудникот и ги ублажува симптомите на киселина.
Антиинфламаторно дејство: Евгенолот помага во намалување на воспаление на слузницата на желудникот и хранопроводот, што го олеснува заздравувањето и ја намалува иритацијата предизвикана од киселини.
Антимикробна заштита: Каранфилчето ја спречува прекумерната пролиферација на хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) – бактерија која може да предизвика гастритис и чир на желудникот.
Како да го користите каранфилчето?
Каранфилчето може да се користи на неколку начини:
Чај: Згответе неколку каранфичиња во вода и пијте го чајот по оброк, особено ако сте склони кон киселина.
Мелење во прав: Додајте малку каранфилче во прав во јадењата или во мед за подобрување на варењето.
Џвакање: Џвакање на едно каранфилче по оброк може да помогне да се намали киселината и непријатниот здив.
Важно предупредување
Иако каранфилчето има многу здравствени придобивки, прекумерна употреба – особено во концентрирана форма (етерично масло) – може да предизвика иритација или токсичност. Секогаш користете го умерено и консултирајте се со лекар ако имате хронични гастроинтестинални проблеми.
Каранфилчето не е само ароматичен зачин – тоа е природен сојузник на нашето дигестивно здравје. Благодарение на своите активни состојки, особено евгенолот, може да помогне во ублажување на киселина, подобрување на варењето и заштита од воспаленија. Со правилна и умерена употреба, ова мало пупче може да биде голема поддршка за вашиот желудник!
Пишува
Д-р Александар Митов
Магистер по јавно здравје и влијанија на животната средина врз здравјето
ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР
Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци