Фармацевти
Контакт

<< Назад

ПРАЗНИЧНИ ЗДРАВИ РЕЦЕПТИ ЗА СЕЧИЈ ВКУС!

декември 31, 2022



РЕЦЕПТА БРОЈ 1:
БРУСНИЦА-БАРОВИ

СОСТОЈКИ:
За Фил:
• 2 чаши брусница • 1/2 портокал • 6 супени лажици шеќер • 1 ½ лажици пченкарен скроб • 2 лажички екстракт од бадем • ¼ лажичка мелен цимет

За Кората:
• 1 ½ шолја универзално брашно • 1 ½ шолја бадемово брашно • ½ чаша гранулиран шеќер • 1 лажичка прашок за печиво • ¼ лажичка сол • ¼ лажичка мелено морско оревче • Кора од 1/2 портокал • 4 лажици ладен несолен путер, исечкан на коцки • 2 големи белки • 1 ½ лажичка екстракт од ванила • 2 лажички шеќер во прав (по избор)

Чекор I
Загрејте ја рерната на 375°C. Обложете ја тавата за печење од 9x13 инчи со хартија за печење оставајќи малку да виси на долгите страни.
Чекор II
Подготовка на филот: во мала чинија измешајте брусница, кора од портокал, сок од портокал, 6 лажици гранулиран шеќер, пченкарен скроб, екстракт од бадем и цимет; добро промешајте.
Чекор III
Подготовка на кората: во средна чинија изматете ги универзалното брашно, бадемовото брашно, 1/2 шолја гранулиран шеќер, прашокот за печиво, солта, морското оревче и кората од портокал. Внесете го путерот во смесата користејќи ги рацете за штипнување и тријте додека парчињата не се израмнат и смесата не стане ронлива и да личи на песок.
Чекор IV
Во помал сад со вилушка лесно изматете ги белките и ванилата. Истурете во смесата со брашно и со вилушка тргнете од страните и нагоре низ центарот додека белките добро не се соединат. Оставете на страна 1/2 шолја од смесата.
Чекор V
Преостанатата смеса притиснете ја во подготвената тава за печење за да формирате долна кора.
Чекор VI
Склопување и печење: бргу измешајте ја смесата од брусница, па прелијте ја врз кората рамномерно распоредувајќи ја. Одозгора посипете ја резервираната смеса за кора.
Чекор VII
Печете додека горниот дел не порумени, 40-ина минути. Префрлете ги на решетка и оставете ги решетките да се изладат во тавата 15 минути. Подигнете ги долгите страни на хартијата за да ги извадите и ставете ги на штичка за сечење. Користете остар нож за да исечете 15 решетки. Се лади целосно. По желба украсете со шеќер во прав пред сервирање.

РЕЦЕПТА БРОЈ 2:
Пити со матени јајца со спанаќ и фета

СОСТОЈКИ:
• 1 лажица маслиново масло • 1 блок замрзнат сечкан спанаќ, одмрзнат • сол • 8 големи јајца, изматени • ¼ чаша ситно изгмечено фета-сирење • Свежо мелен пипер по вкус • 8 лажички песто од сушен домат • 4 пити од целата пченица, исечени на половина, загреани по желба

Чекор I
Загрејте масло во голема нелеплива тава на средна топлина. Додајте спанаќ и сол и варете додека да се загрее на пареа, повремено мешајќи. Додајте ги јајцата и варете мешајќи сѐ додека не формираат мека урда и само треба да се влажни, 4-5 минути. Додајте ги фетата и биберот и варете додека не се стегне.

Чекор II
Намачкајте песто во џебовите на питата, по 2 лажички за пита. Поделете ја смесата со јајца меѓу питите.

РЕЦЕПТА БРОЈ 3:
Спанаќ, пилешки колбаси и фета-тестенини

СОСТОЈКИ:
• 2 лажици маслиново масло • 3 парчиња варен пилешки колбас, исечени на кругови • 1 чаша кромид исечен на коцки • 1 чешне лук, пресувано • 1 сос од домати • 4 бебешки спанаќ (половина од кутијата) • 6 чаши варени тестенини од пченица • ¼ шолја сечкани маслинки каламата без коска • ½ чаша ситно здробено фета-сирење • ¼ чаша сечкан свеж босилек (по избор)

Чекор I
Загрејте масло во голема тава со правоаголна страна на средно висок оган. Додајте ги колбасот, кромидот и лукот, често мешајте додека кромидот не почне да поруменува, 4-6 минути. Додајте ги сосот од домати, спанаќот, тестенините и маслинките, често мешајте додека не се загрее и спанаќот не се исуши, 3-5 минути. Додајте 1-2 лажици вода, доколку е потребно, за тестенините да не се залепат. Измешајте фета и босилек.

За детално читање на овој текст, погледнете на 29-30 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Јануари 2023).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>