Секој од нас посакува да има континуирано добро здравје и витко тело. Иако овој идеал е тешко да се оствари и одржи сепак клучот е во постигнување на здрав метаболизам и природен баланс на вашиот организам . Прв чекор во оваа насока е здрав животен стил кој подразбира редовна физичка активност како и внесување на доволна количина на растителни влакна, пробиотици, витамини и минерали.
Пробиотиците се повеќе од здравствен тренд, тие се добри бактерии кои му се потребни, на нашиот организам секојдневно, за целокупното здравје и благосостојба. Пробиотиците во нашиот организам се клучни за изградба на здрава микрофлора. Здравата микрофлора не само што овозможува добар метаболизам и соодветно искористување на хранливите материи туку и спречува колонизирање на патогени бактерии во гастроинтестиналниот тракт. Бројни фактори ја нарушуваат здравата микрофлора кај човекот почнувајќи од несоодветна исхрана, стрес, патувања, антибиотици, бактерии и вируси при што како последица се појавуваат стомачни тегоби од тип на: надуеност, гасови, дијареа, опстипација, повраќање, стомачна болка итн. Пробиотиците не само што помагаат да се намалат овие тегоби туку и имаат имуностимулаторен ефект преку засилување на производството имоноглобулин А и Т лимфоцитите и на тој начин ја зголемуваат отпорноста на организмот на инфекции или го скратуваат времетраењето на истите. Благодарение на овие својства одредени типови на пробиотици се корисни и кај алергиски манифестации како астма, егзема итн.
Најчесто користени пробиотици, се различните видови од родот
Bifidobacterium (нормални жители на дебелото црево) и
Lactobacillus (нормални жители на цревата и
вагината). За најдобар ефект корисно е да се употребуваат комбинации од најмалку 2 типа на пробиотски бактерии во количина од минимум 1 милијарда единици. За да се осигура нивно размножување во цревата се комбинираат со пребиотици (храна за пробиотиците) и се пакувааат во желудечно отпорна капсула.
Со цел да се потенцира позитивното дејство на пробиотиците во однос на стабилизирањето на метаболизмот, подобрување на варењето и засилување на имунитетот, пробиотиците се комбинираат со витамини од групата Б, Ц или Д, екстракти од камилица, нане и цинк. На овој начин се користи синергистичкиот ефект на пробиотиците и специфичните витамини и минерали и се скратува времетраењето на бројни цревни и респираторни инфекции.
Мр.Фарм Дивна Балаловска Арсовска
За детално читање на овој текст, погледнете на 18 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Јуни 2024).