Фармацевти
Контакт

<< Назад

Египетски календар

јуни 11, 2015

[vc_column width="1/1"]Египетскиот календар се смета за прв. Египќаните прво користеле лунарен, заснован на мените на Месечината, така што времето се сметало од една до друга полна Месечина. Но, бидејќи на секои три полни Месечини се излевал Нил, па земјата станувала плодна, тоа била причина за многу славење и ритуали. А тогаш нивните астрономи сфатиле дека на секои 12 месеци се појавува Сириус, па периодот помеѓу го нарекле „година“ и ја разделиле на 365 дена, што одговарало на 12 Месечеви мени. Интересно е дека Египќаните со секој фараон ги броеле годините отпочеток.

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>