Фармацевти
Контакт

<< Назад

7 најдобри пробиотични „бактерии“

јули 1, 2022


Како да одбереме пробиотик со бактерии кои се за нашата потреба?


Знаеме дека пробиотиците ни помагаат во борбата со гастроиненсивниот тракт, подигнување на имунитетот но и во справу- вање со одедени состојби. Како да пронајдеме висококвалитетен додаток што делува и работи за повеќето луѓе, кои се ни- вните придобивки и кои се најдобрите 7 пробиотични штамови за целокупното здравје.

Lactobacillus acidophilus - едно од најдобрите пробиотични штамови од видот на Lactobacillus. Оваа бактерија главно ги колонизира тенките црева, каде што го обложува цревниот ѕид, со што овозможува правилна апсорпција на хранливи материи и одржува здрава целокупна функција на дигестивниот систем. Го намалува растот на патогени бактерии и произведува витамин К.
Lactobacillus bulgaricus - ја одржува чистотата и рамнотежата на тенкото црево и помага во зајакнувањето на имунитетот
Lactobacillus rhamnosus - Се смета дека овој пробиотичен штам е меѓу најдобрите пробиотични штамови од видот на Lactobacillus за вагинално здравје, бидејќи може да го преживее поминувањето низ гастроинтестиналниот тракт. Студиите покажаа дека L. rhamnosus може да помогне во подобрување на вагиналното и уринарното здравје и да се намали вагиналната иритација.
Bifidobacterium bifidum - Ова пробиотски штам е меѓу првите што се најде во цревата на бебињата и продолжува во текот на целиот животот да биде една од најголемите групи на добри бактерии кои се наоѓаат во големото црево. (Може да се најде и во тенкото црево.) Покрај тоа што помага да се промовира бактериска рамнотежа, го спречува растот на несакани бактерии, габи, така што природно се прилепува кон цревната лигавица подобро од другите бактериски штамови.
Bifidobacterium longum - Дигестивните придобивки на B. longum произлегуваат од неговата способност да ги разложува јаглехидратите и да ги пронаоѓа и неутрализира дневните токсини што им штетат на цревата. Прелиминарните студии покажуваат дека антиоксидантните својства на вирусот можат да ги отстранат металните јони - особено бакарот - и да бараат слободни радикали. Исто така, го одржува имунитетот, особено кај постарите лица.
Bifidobacterium infantis - олеснување при воспалените процеси, се сврзува со сè – од болка и кардиоваскуларни заболувања до карциноми.
Streptococcus thermophilus - го забрзува распаѓањето на лактозата.

За детално читање на овој текст, погледнете на 24 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Јули 2022).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>