СОСТОЈКИ:
• 1 лажиче маслиново масло • 1 црвен кромид, ситно сецкан • 2 чешниња лук, ситно сецкани • 1 лажица доматно пире • 400гр лименка бел грав (користевме путер грав) • 400гр лименка сечкани домати • 100гр замрзнат спанаќ • 400гр пакување свежи њоки • 2 лажици крем со намалена маснотија • 25гр пармезан ситно изрендан • мала шака свеж магдонос, за сервирање
ПОДГОТОВКА:
ЧЕКОР 1: Загрејте го маслото во големо тенџере на средно-тивок оган и варете го кромидот 8-10 минути додека не омекне, но не добие боја. Промешајте го лукот и варете 1 мин додека не добие мирис.
ЧЕКОР 2: Додадете го доматното пире и гравот заедно со нивната течност, па прелијте ги доматите. Оставете да зоврие, добро зачинете, а потоа измешајте го спанаќот. Промешајте и варете 2-3 минути додека спанаќот не олабави.
ЧЕКОР 3: Додадете ги њоките, покријте и варете уште 2-3 минути, а потоа откријте и измешајте го кремот. Варете уште 5 минути, по потреба додајте прскање врела вода додека не се сварат њоките. Послужете во чинии посипани со пармезан, свеж магдонос и малку црн пипер до крај.
За детално читање на овој текст, погледнете на 30 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Декември 2023).