1. ТАЉАТЕЛИ СО ПЧЕНКА И АЛФРЕДО СОС:
СЕРВИРАЊА: 4 ЛИЦА | ПОДГОТОВКА: 10 МИН. | ГОТВЕЊЕ: 10 МИН. | СОСТОЈКИ: 8 | ТЕШКОТИЈА: 1/5
СОСТОЈКИ:
• 50 гр несолен путер • 2 чешниња лук, ситно сецкани • 1 чаша (250 ml) бело вино • 300 мл крем за готвење • 1 1/2 шолја (240 g) замрзнати зрна од пченка
• 400 гр таљатели • 2 чаши (160гр) ситно рендан пармезан • 3 жолчки
ПОДГОТОВКА:
Растопете путер во голема нелеплива тава на средна топлина. Додадете лук и варете, мешајќи, 2 минути додека не омекне. Додадете вино и доведете до брзо вриење. Гответе 4 минути, мешајќи, додека не се намали за половина. Додадете крем и пченка и варете, мешајќи, 3 минути или додека малку не се намали.
Во меѓувреме згответе ги тестенините во зовриена солена вода според упатството на пакувањето. Исцедете, сочувајте 3/4 шолја (180 ml) вода од готвените таљатели. Во сад изматете ги пармезанот и жолчките и зачинете.
Додадете 1/4 лажичка свежо мелен црн пипер и тестенини во смесата со крем, а потоа додадете ја смесата со пармезан и сочваната вода од готвените тестенини. Тргнете од оган. Со помош на лажица, промешајте ги тестенините наоколу за целосно да се премачкаат со сосот. Зачинете по вкус. Послужете веднаш.
ЛЕСНИ ПРЖЕНИ ТИКВИЧКИ:
СЕРВИРАЊА: 2 ЛИЦА | ПОДГОТОВКА: 15 МИН. | ГОТВЕЊЕ: 15 МИН. | СОСТОЈКИ: 10 | ТЕШКОТИЈА: 2/5
СОСТОЈКИ:
• 3 (околу 400 гр) средни тиквички • 75 гр (1/2 шолја) брашно што се крева самостојно • 40 гр (1/2 чаша) пармезан, ситно рендан, плус дополнително за сервирање • 3 млади кромидчиња, краевите исечени, ситно исечкани
• 1 јајце, изматено • 1/4 чаша свеж магдонос, сецкан • 2 лажички суви листови оригано • 1/4 лажичка мелено морско оревче • 1 лажичка сол • 1 лажица маслиново масло
ПОДГОТОВКА:
Исечете ги краевите од тиквичките. Грубо изрендајте ги тиквичките. Ставете ги во цедалка и исцедете колку што е можно повеќе од водата. Префрлете ги во сад.
Промешајте со брашното, пармезан, кромидчето, јајце, магдонос, оригано, сол и морско оревче.
Загрејте 1 лажичка маслиново масло во нелеплива тава на средно-висока топлина. Истурете три порции мешавина од тиквички во тава. Гответе 1 1/2 минути од двете страни или додека не поруменат и не се зготват. Префрлете сè во чинија.
Повторете со преостанатото маслиново масло и преостанатата смеса од тиквички.
За детално читање на овој текст, погледнете на 30-31 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Август 2023).