СОСТОЈКИ:
• 65гр кафеав басмати ориз • 2 лажички масло од репка • 15гр ѓумбир, излупен и исечен на тенки стапчиња • 2 мали црвени главици кромид (160гр), исечкани на коцки • 160гр брокула искршена на цветчиња, стеблата ситно сецкани • 2 моркови (160гр), преполовени по должина, а потоа исечени на дијагонални парчиња • 1 црвено чили, ситно сечкано (по избор) • 200гр пилешки гради исечкани на тенки ленти • ½ лажичка мелен ким • 1 лажица путер од кикирики • 1 лажица тамари или соја сос • 1 лажица кафеав оризов оцет
ПОДГОТОВКА:
ЧЕКОР 1: Сварете го оризот следејќи ги упатствата на пакувањето, а потоа исцедете го. Загрејте го маслото во нелеплива вок тава на силен оган и пропржете го ѓумбирот и црвениот кромид 2 минути. Додадете го стеблото од брокула, морковите и чилито, доколку користите, и варете 1 мин.
ЧЕКОР 2: Додадете го пилешкото и кимот, кратко промешајте, па додадете ги цветчињата брокула и 3 лажици вода. Покријте и оставете да се вари на пареа 3-4 минути или додека цветчињата брокула не станат меки и пилешкото не се свари.
ЧЕКОР 3: Во меѓувреме измешајте го путерот од кикирики со тамари или соја сос и оцетот. Измешајте го сосот во зеленчукот и пилешкото, а потоа послужете го врз сварениот ориз.
За детално читање на овој текст, погледнете на 30 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Декември 2023).