Фармацевти
Контакт

<< Назад

Имињата на диносаурусите

септември 29, 2015

[vc_column width="1/1"]

Ако се прашувате како диносаурусите ги добивале имињата, одговорот е едноставен. Нарекувани се на грчки и на латински според физичките карактеристики, а понекогаш и според истражувачите кои ги откриле, или според локалитетот каде се пронајдени фосили. Нивните имиња ги одобрила Меѓународната комисија за зоолошка номенклатура, која ги одобрува имињата и на живите животни. Стегосаурус, на пр., значи „покриен гуштер“, бидејќи долж ’рбетот имал специфични плочи. Трицератопус може да се преведе како „глава со три рога“. Аргентиносаурус е именуван според местото каде прв пат се пронајдени неговите остатоци. Ламбеосаурус е наречен според геологот и палеонтологот Лоренс Ламбу.

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>