Фармацевти
Контакт

<< Назад

ITB СИНДРОМ – Синдром на илиотибијален опсег

мај 9, 2022ITS (лиотибијална лента) е долга нееластична колагенска (фасција) структура, која ги преминува и зглобовите на колкот и коленото на надворешната страна на бутот. ITB-синдромот е предизвикан од прекумерна физичка активност.

Симптоми:

  1. Болка на надворешната страна на коленото;

  2. Болка што се протега нагоре од надворешната страна на бутот до колкот;

  3. Болката е најтешка кога коленото се наведнува, како што се одење, трчање или качување/симнување по скали.


KИРОПРАКТИКА

ФИЗИОТЕРАПИЈА

Со функционално тестирање физиотерапевтот одредува слаби мускули, кои треба да зајакнат.

KИРОПОДИЈА

Една од причините за ИТС-синдромот е прекумерната пронација - ова има негативен ефект врз надворешниот дел на ногата; повлекување на коленото навнатре и зголемување на напнатоста и силата на тибијалната лента. Ова предизвикува воспаление и замор.

Кироподистот може да препише спортски ортотични обувки или обувки за контрола на движењето за да им се спротивстави на овие сили и да ги пренасочи глуждот и коленото. Би било корисно да се препишат обувки што ќе понудат поголема апсорпција на удари и засилен лак со двојна густина.

Притоа се намалуваат напнатоста и воспалението на ИТ-бендот.

За детално читање на овој текст, погледнете на 16-17 стр. во електронското издание на BETTY магазин (Мај 2022).

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>