Фармацевти
Контакт

<< Назад

Како е откриен Антарктикот

јануари 26, 2016

[vc_column width="1/1"]

До 20 век човечка нога не стапнала на Антарктикот, сè додека норвешкиот истражувач на поларни области Роалд Амундсен во 1909 година не тргнал во освојување на Северниот Пол, но се разочарал што го испреварил американскиот истражувач Роберт Пири, па го свртел бродот кон Јужниот Пол. 2 години подоцна се истоварил во Заливот на китовите во Росовото Море и продолжил – пеш. По 55 дена пешачење, со 5 сопатници, пристигнал на Јужниот Пол. Безбедното враќање го осигурал така што на секој степен географска ширина оставал по едно складиште со храна и опрема и поставил високи ледени патокази. Инаку, до 1954 година на Антарктикот се испратени уште 202 експедиции.

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>