Фармацевти
Контакт

<< Назад

Koлку често треба да се нанесува фактор за сонце во еден ден

јуни 1, 2024За да се заштитите од штетното влијание на сончевите зраци, важно е правилно да користите сончев крем со соодветен заштитен фактор (SPF). Еве неколку основни препораки:

Прво нанесување:

Нанесете сончев крем околу 15-30 минути пред да излезете на сонце. Ова му дава време на кремот да се апсорбира во кожата и да почне да делува.
Редовно обновување:

Обновувајте го сончевиот крем на секои 2 часа, дури и ако користите крем со висок заштитен фактор.
По капење и потење:

Нанесете повторно сончев крем веднаш по пливање, потење или брисење со пешкир. Иако многу кремови се водоотпорни, нивната ефикасност се намалува по овие активности.
Дневни активности:

Ако сте на отворено цел ден, користете крем со SPF најмалку 30, а за подолги престои на сонце препорачливо е SPF 50 или повеќе.
Секојдневно нанесување:

За секојдневна заштита, посебно на лицето и изложените делови на телото, нанесувајте сончев крем наутро како дел од вашата рутина за нега на кожата.
Дополнително, еве неколку совети за правилно нанесување:

Користете доволна количина: За целото тело, потребно е околу 30 мл сончев крем (околу големина на пинг-понг топка).
Не заборавајте ги тешко достапните места: Уши, зад вратот, зад колената и горниот дел од стапалата се делови кои често се забораваат.

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>