Фармацевти
Контакт

<< Назад

Најбрзата птица на светот

септември 29, 2015

[vc_column width="1/1"]

Сивиот сокол (Falco peregrinus), кој има околу 17-19 подвидови, се смета за најбрза птица на светот. Распонот на крилата на мажјаците е околу 95 см, а на женките 115 см. Сивиот сокол се храни со патки, голуби и врапци, а пленот го лови исклучиво во воздух. При спуштањето при ловење може да развие брзина и до 380 км на час. Сивиот сокол има статус на загрозен вид, се гнезди во врвовите на непристапни планини, во долините на реките, на морскиот брег, во пустини и рамнини на сите континенти, а во последно време и во големите градови. Сивиот сокол користи напуштени гнезда на други птици, на пр., на гавраните, и никогаш не гради свои.

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>