Според последните истражувања, најмногу кафе на светот пијат Финците. Тие трошат од десет до дванаесет килограми кафе годишно по жител. По нив следуваат Норвежаните, со приближно девет и пол килограми по лице годишно. Ирците заземаат трета позиција благодарение на тоа што пијат просечно по пет шолји кафе  дневно. Данците и Холанѓаните се на четврто и петто место, а позициите од шесто до десетто место ги држат: Шведска, Швајцарија, Белгија, Луксембург и Канада.