Фармацевти
Контакт

<< Назад

Најстар имплант

февруари 25, 2016

[vc_column width="1/1"]

На археолошкото наоѓалиште Хемаберг во јужна Австрија е откриен најстариот имплант, стар околу 1500 години. Протеза во облик на стапало, направена од дрво и кожа е пронајдена во гробот на машко лице без лево стапало, кое на долниот дел на ногата имало железен прстен и остатоци од дрвена протеза. Археологот Сабине Ладштетер од Австрискиот археолошки институт смета дека „мажот преживеал загуба на стапало и живеел најмалку две години со протеза“, истакнувајќи дека во тоа време „постоела голема опасност од инфекција“, што значи дека лекувањето е спроведено успешно.

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>