Фармацевти
Контакт

<< Назад

Подводни планини

мај 10, 2016

Од дното на океанот на нашата планета се издигнуваат стотина илјади подводни планини, од кои до сега се истражени околу 300. Меѓу нив е и огромен подводен планински венец југозападно од Јужноафриканската Република, кој по изгледот потсетува на Алпите. Еден масив е долг дури 140 километри, а највисоката точка е на 5000 метри, што зборува и за фантастичната длабочина на Атлантскиот Океан (најниската точка се наоѓа на 8605 метри во Порториканската бразда). Овој подводен планински венец научниците го истражувале со звучни бранови, импресионирани и од стрмнината на планината. Истражувачите од Океанографскиот иститут во Сан Диего велат дека сателитите откриле околу 13000 подводни планини, но се претпоставува дека ги има повеќе од 100000.

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>