Фармацевти
Контакт

<< Назад

Со исхрана против тегобите во менопауза

јули 27, 2016

Ана Николиќ

Тегобите во менопауза, како бранови топлина, црвенило на лицето, потење, несоница, главоболка, замор, вознемиреност, нагли промени во расположението, безволност, депресија, но и урогенитална атрофија, атеросклеротични промени и загуба на коскената маса можат значајно да се ублажат, па дури и да се спречат со разновидна и урамнотежена исхрана која е приспособена на тој природен процес на крајот на репродуктивниот период.

Пиперки: Помагаат против замор, дејствуваат противвоспалително; богати со витамин Ц, го јакнат имунитетот, го намалуваат нивото на шеќер во крвта и ги ублажуваат валунзите.

Лук: Овој природен антибиотик содржи фитоестроген и е моќен сојузник во борба против сите симптоми на климакс, овозможува подобар сон и дава енергија.

Марула: Богата со железо, калциум и фолна киселина, марулата помага во стабилизација на нивото на шеќер во крвта, ја подига енергијата и позитивно влијае на нагли промени на расположението.

Соја: Добар е извор на фитоестрогени билни соединенија кои можат да ги ублажат симптомите на менопауза, но би требало да се внимава на количината која се внесува, па е потребно да се посоветувате со лекар.

Печурки: Селенот во печурките влијае позитивно на расположението и го намалува стресот, кој во голема мера е присутен кај жените во овој чувствителен период од животот.

Јагоди: Благотворни се за проблемите со валунзите.

Црвена детелина: Цветот од црвена детелина е богат со фитоестрогени кои помагаат во регулирање на нивото на естроген, кој кај жените во менопауза е во опаѓање.

Кантарион и жолта јаглика: Ги намалуваат брановите на топлина, ноќното потење, несоницата и помагаат во отстранување на вознемиреноста.

Маточина: Дејствува релаксирачки, смирува и го подобрува расположението и концентрацијата.

Млечни производи и риба: Зголемен внес на калциум и витамин Д се препорачува за да се избегне развој на остеопороза, прогресивна болест на коските.

Нерафинирани растителни масла: Богати се со витамин Е, кој е јак антиоксидант, па треба да се користат за подготовка и за зачинување на храната. Витамин Е содржат и јаткастите плодови, доматот, морковот, пченичните никулци, интегралните житни растенија.

Во менопауза треба да се избегнува често консумирање црвено месо и преработки од месо, благо и грицки, многу зачинета храна, алкохол и цигари. Исто така, не треба да се прескокнуваат оброци, треба да се пијат доволни количини вода, незасладени билни чаеви и свежи овошни сокови.

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>