Соја сосот настанал во 13 век во јапонскиот град Јуаса (Yuasa). Го направил јапонски свештеник по враќањето од Кина, каде научил како се прави паста од соја (мисо), чиј нуспродукт е соја сосот. Соја сосот на традиционален начин се прави од соја, пченица, сол и вода. Прво се мешаат барената соја, пропржената пченица и влакнестата печурка „који“, која ја овозможува ферментацијата. По четири дена оваа смеса се меша со вода и сол, а потоа се чува во дрвени садови од 18 до 40 месеци, со редовно мешање. Рецептот за вистинскиот соја сој не е променет веќе седум и пол века.
ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР
Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци