Фармацевти
Контакт

<< Назад

Тајната на соја сосот

јуни 1, 2017

Соја сосот настанал во 13 век во јапонскиот град Јуаса (Yuasa). Го направил јапонски свештеник по враќањето од Кина, каде научил како се прави паста од соја (мисо), чиј нуспродукт е соја сосот. Соја сосот на традиционален начин се прави од соја, пченица, сол и вода. Прво се мешаат барената соја, пропржената пченица и влакнестата печурка „који“, која ја овозможува ферментацијата. По четири дена оваа смеса се меша со вода и сол, а потоа се чува во дрвени садови од 18 до 40 месеци, со редовно мешање. Рецептот за вистинскиот соја сој не  е променет веќе  седум и пол века.

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>