Фармацевти
Контакт

<< Назад

Топлокрвна риба

јуни 23, 2015

[vc_column width="1/1"]Месечевата риба, lampris guttatus, е прва риба за која научниците откриле дека во целост е топлокрвна. Тешка до 90 килограми, со темноцрвена боја со бели точки и светлоцрвени перки, таа секогаш има 4-5°C повеќе од околната морска температура, па не мора често да излегува на површина. Месечевата риба живее во сите океани во светот, каде лови други риби и лигњи на длабочина од 400 метри. Топлината ја создава со перманентното мрдање на перките, а топлокрвноста ѝ помага да биде успешен предатор во ладните морски длабочини и долготрајно да го лови пленот, за разлика од другите морски суштества, кои поради ниските телесни температури ловат од заседа.

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>