Фармацевти
Контакт

<< Назад

Зошто прстите се збрчуваат од вода?

март 25, 2016

[vc_column width="1/1"]

Некогаш се мислело дека прстите, кои долго време биле изложени на вода, се збрчкуваат зашто кожата „ја апсорбира водата“, а тогаш еволутивниот биолог Том Смалдерс од Универзитетот во Њукасл развил нова теорија која вели дека тие брчки, всушност, помагаат во истекувањето на водата од прстите и прават прстите да бидат помалку лизгави (како шарата на автомобилските гуми). Смалдерс потврдил дека збрчканите прсти имаат предност во влажни услови. Неговото откритие ја поддржува теоријата дека пред милион години нашите предци, благодарејќи на збрчканите прсти, успевале да се качат по лизгави скали или да држат жива риба.

ДИЕТАЛЕН КАЛКУЛАТОР

Со помош на долниот калкулатор можете на брз и едноставен начин да ги испланирате вашите дневни оброци

Дознај повеќе >>

МЕСЕЧЕН ХОРОСКОП

Дознајте го хороскопот за тековниот месец.

Дознај повеќе >>