Farmacistët
Kontakti

Këshilla për shëndetin

Këshilla për shëndetin tuaj

Obeziteti – problem estetik apo mjekësor?

Dr. Natasha Nedeska Minova specialist internist Spitali i përgjithshëm “8...

Cili është kombinimi më i mirë për forcimin e imunitetit tek fëmijët?

Natasha Kondoska Barnatorja “Menta farm” Prilep | Sinbiotiku paraqet kombinim...

Herpes simplex

Dr. Natasha Teovska Mitrevska | Viruset janë mikroorganizmat më të...

Presioni i lartë i gjakut – një nga faktorët kryesorë të rrezikut për sëmundjet e zemrës

d-r Aleksandar Mitov | Shkaqet e vdekshmërisë në mbarë botën, përfshirë edhe në vendin tonë, janë kryesisht për shkak të disa sëmundjeve, edhe atë sëmundjeve malinje, infektive dhe atyre kronike të frymëmarrjes, ndërsa si shkaktar që dallohet veçanërisht janë sëmundjet kardiovaskulare. Sëmundjet kardiovaskulare përbëjnë një grup të madh heterogjen të sëmundjeve, që shkaktojnë më shumë […]

Kategoria: ILAÇET DHE TERAPIA

May 1, 2021

Mbrojtja e kafshëve shtëpiake nga prania në rritje e sëmundjeve tropikale në vendin tonë

Risto Içkov Doktor i mjekësisë veterinare | Të dashur dashamirës të kafshëve shtëpiake, është koha për t’u kushtuar vëmendje të posaçme kafshëve shtëpiake, veçanërisht atyre me të cilat ndajmë shtëpinë, në aspektin e marrjes së masave për mbrojtjen e tyre dhe kësisoj, mbrojtjen tonë nga sëmundje të caktuara, veçanërisht ato parazitare të cilat, me rritjen […]

Kategoria: ILAÇET DHE TERAPIA

May 1, 2021

Rëndësia e zbulimit të sindromës DiGeorge apo sindromës së delecionit 22q11.2 në diagnostikimin prenatal

Dona Kocevski – Biologe Genomiks | Viteve të fundit janë sjellë mënyra të reja për zbulimin e anomalive gjenetike më të zakonshme tek gratë shtatzëna, duke përdorur ADN-në e fetusit të lirë që gjendet në gjakun e nënës. Kështu, anomalitë gjenetike mund të zbulohen drejtpërdrejt nga gjaku i nënës, me saktësi përafërsisht të njëjtë me […]

Kategoria: ILAÇET DHE TERAPIA

May 1, 2021

BETTY REVISTA | PRILL 2021

Aspazija Sofijanova – E GUXIMSHME DHE ENERGJIKE | Numri 85

Kategoria: BETTY REVISTA

April 1, 2021

Polipoza e hundës

Prim. Spec. Dr. Maja Kirjas Kirurg-Otorinolaringolog Klinika e Otorinolaringologjisë Qendra Klinike Shkup | Të dhënat anamnistike mbi frymëmarrjen e vështirësuar përmes hundës, me intensitete të ndryshme, të njëanshme ose të dyanshme, kokëdhimbjet e vazhdueshme, rritja e sekretimit të hundës, hipoosmia ose anosmia, janë tregues të polipozës së hundës ose pranisë së formacioneve polipoide në rajonin […]

Kategoria: ILAÇET DHE TERAPIA

April 1, 2021

Parandalimi dhe ndihma e parë për dhjamosjen e mëlçisë!

Filip Açkoski Mr. Farm. | Dhjamosja e mëlçisë është një problem shëndetësor që ndodh në 10 – 24% të popullsisë (madje edhe tek fëmijët) dhe nëse nuk reagohet në kohën e duhur, mund të jetë shumë e rrezikshme. Është e njohur gjerësisht që konsumi i alkoolit në sasi të mëdha dhe gjatë një periudhe të […]

Kategoria: ILAÇET DHE TERAPIA

April 1, 2021

Rinititi alergjik

Mr.ph. Anastazija Jagurinovska IPSH Barnatore Ambrozija Farm, Shkup | Për shumë prej nesh, pranvera është një nga periudhat më të dëshirueshme të vitit, por për fat të keq shumica e popullsisë njerëzore vuajnë nga probleme të cilat lidhen drejtpërdrejt me këtë stinë. Na ndodh shpesh që, me ardhjen e pranverës, të ndihemi të lodhur, pa […]

Kategoria: ALERGJITË

April 1, 2021

Pyetje për Aspazija Sofijanova – E guximshme dhe energjike

Prof. Dr Aspazija Sofijanova | Culi, siç e quajnë bashkëpunëtorët dhe miqtë e saj, magjeps me temperamentin e saj të palodhur dhe energjinë pozitive. Prof. Dr. Aspazija Sofijanova, e cila është drejtoreshë e Klinikës për sëmundjet e fëmijëve në Shkup dhe kryetare e Shoqatës së pediatërve të Maqedonisë është zonja që fsheh në vete një […]

Kategoria: INTERVISTË

April 1, 2021

Pse qajnë foshnjat?

Spec. Dr. Margica Arsovska, pediatër Spitali i përgjithshëm – Kumanovë | E qara tek foshnjat është një dukuri fiziologjike dhe e vetmja mënyrë komunikimi me mjedisin e jashtëm. Kjo është veçanërisht e vërtetë për të porsalindurit dhe foshnjat në gji, të cilat përmes të qarës e shprehin disponimin dhe nevojat e veta. Foshnjat e shëndetshme […]

April 1, 2021

Fuqia e fjalëve të thëna

Ekziston një ligj i gravitetit, elektricitetit dhe ligje të tjera në fizikë. Ka edhe ligje shpirtërore, të tilla si ligji i shkakut dhe pasojës, por ekziston edhe ligji i mendjes. Mendimi, fjala ose fjalia e thënë del prej nesh sipas ligjit të mendjes dhe na kthehet si përvojë. Shpejtësia e mendimeve tona është e madhe […]

April 1, 2021