Farmacistët
Kontakti

Këshilla për shëndetin

Këshilla për shëndetin tuaj

Kollë produktive dhe terapi

Kolla është një fenomen, domethënë një simptomë, që mund të...

Ayurveda – harmoni dhe shëndet nga Himalajet

Ayurveda është një sistem shërimi tradicional që ka origjinën në...

MËNYRAT PËR TË MBAJTUR ME SULMET E PANIKUT

Ankthi ose shqetësimi është një gjendje e pakëndshme e karakterizuar...

5 zakonet e gratë që gjithmonë fit

1.USHTROJNË ME GËZIM Rekomandimi është të ushtroheni 4-5 herë në javë, mund ta bëni ushtrime të ndryshme: joga, ngritje peshash, vrapim, not, palestër. Rekomandimi është të ushtroheni 4-5 herë në javë, mund të bëni ushtrime të ndryshme: joga, ngritje peshash, vrapim, not, palestër. Jini gjithmonë gati për të ushtruar sepse ushtrimet bëjnë gjithçka ti ndihesh […]

Kategoria: SHËNDETI I GRAVE

May 1, 2024

Alergjitë – Çfarë duhet të dimë!

Shkruar nga: Dr. Emilia Përçanova – Specialiste Dermatovenerologe Çfarë është alergjia? Alergjia është një reagim i tepërt i trupit ndaj një substance ose substancash specifike, normalisht të padëmshme, të njohura si alergjenë, edhe kur janë të pranishme në përqendrime të ulëta. Alergjia shkaktohet nga një reagim i sistemit imunitar (mbrojtës) i cili normalisht mbron trupin […]

Kategoria: ALERGJITË

April 1, 2024

Virusi Human Herpes – Shkaku i dermatozave të shpeshta

Shkruar nga: Dr. Emilia Minova – Specialiste Dermatovenerologe Herpes simplekx është një infeksion viral i shkaktuar nga virusi herpes simplex. Deri më tani, janë të njohura tetë lloje të viruseve të Human Herpesit dhe secila prej tyre mund të shkaktojë manifestime të lëkurës. Viruset e herpesit perzistojnë përgjithmonë tek strehuesit e tyre, pavarësisht nga zhvillimi […]

April 1, 2024

Ballafaqimi me ndjenjat e turpit dhe frikës

Shkruan: Ivica Pavlov – Psikolog dhe Konsulent konjitiv-bihejvioral i licencuar Turpi si pengesë për rritjen Njerëzit që janë të turpshëm shpesh përpiqen t’i lënë të tjerët t’i afrohen, nga frika se do të neveriten nëse i njohin vërtet. Ata gjithashtu shpesh shmangin mbledhjet shoqërore, sepse thellë brenda tyre besojnë se nuk janë të mirëpritur. Turpi […]

April 1, 2024

Të mirat dhe anët negative të alkoolit

Shkruan: Tanja Veliçkovska – Doktor i mjekësisë së përgjithshme Ballkani, si një popull me një trashëgimi të pasur kulturore dhe kuzhinë të larmishme, shpesh përshkruhet si gustator, kështu që ushqimet dhe pijet luajnë një rol të rëndësishëm në kulturën ballkanike. Sa i përket pijeve, në tavolinat ballkanike gjenden shpesh lloje të ndryshme të verës, raki, […]

April 1, 2024

ÇFARË DUKE SHKAKTUAR KARIES DHE E TIJ TRAJTIMI

Shkruan: Dr. Katerina Siljanoska – Stomatologe Rreth 80% e shkaqeve të erës së keqe vijnë nga zgavra e gojës, dhe 20% tjetër shkaktohet nga sëmundjet e stomakut, infeksionet e rrugëve të frymëmarrjes, bronkiti kronik dhe diabeti. E vërteta e kavitetit – Sheqeri është shkaktari i vetëm i kariesit. Çdo karbohidrat që konsumojmë mund të shkaktojë […]

April 1, 2024

Le të kujdesemi për shëndetin! – Dr. TATJANA BAJRAKTAROVA PROSHEVA

Subspecialiste endokrinologe Dr. TATJANA BAJRAKTAROVA PROSHEVA Betty: Si e fituat dashurinë tuaj për mjekësinë? Pse vendosët që të specializoheni në Endokrinologji? Tatjana: Edhe në shkollën fillore e kam ditur që e dua mjekësinë si profesionin tim të ardhshëm, kështu që fillimisht mbarova shkollën e mesme të mjekësisë dhe më pas, sipas radhës, vazhdova shkollimin në Fakultetin […]

Kategoria: INTERVISTË

April 1, 2024

Hipertensioni arterial – tensioni i i lartë i gjakut

Shkruan: Dr. Arben Asani, specialist internist Laor Poliklinika 1. Çfarë do të thotë tensioni i lartë i gjakut? Tensioni i lartë i gjakut konsiderohet tensioni i gjakut që është mbi ose i barabartë me 130/80 mmHg sipas rekomandimeve amerikane, ose mbi 140/85 sipas rekomandimeve evropiane, i marrë pas disa matjesh për disa ditë ose javë. […]

April 1, 2024

Endrometrioza

Shkruan: Dr. Ejjub Ejjub – Specialist në gjinekologji dhe mami në ONE HOSPITAL Tetovë 1. Endometrioza është një sëmundje ginekologjike kronike ku inde të ngjashme me endometrinë, që është shtresa e brendshme e mitrës, rriten jashtë mitrës. Këto inde të rritura të endometriozës mund të gjenden në zona të ndryshme të trupit, si vezoret, fshikëzat, fshikërrat […]

Kategoria: SHËNDETI

April 1, 2024

SHËNDETI IME, E DREJTA IME!

Dita Botërore e SHËNDETI – 7 prill Shkruan: Tanja Veliçkovska – Doktor i mjekësisë së përgjithshme Dita Botërore e Shëndetit festohet çdo vit më 7 Prill. Kjo ditë i kushtohet ndërgjegjësimit për rëndësinë e shëndetit dhe mbështetjes së iniciativave shëndetësore në mbarë botën. Por këtë ditë Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) zakonisht fokusohet në tema të […]

April 1, 2024