Фармацевти
Контакт

Совети за здравје

Совети за Вашето здравје

4ти февруари – Светски ден на ракот

Биба Додева Претседател на Здружението за борба Против рак „Борка...

Анемија во детска возраст

Зорица Мартиноска Андонова доктор по медицина ПЗУ ЦИТУС – ШТИП...

Оксидација и астаксантин

Никола Матевски Дипломиран фармацевт ПЗУ АПТЕКА ДАТЕЛ ФАРМА, СКОПЈЕ |...

Заглавени (импактирани) заби

д-р Катерина Николовска доктор на стоматологија специјализант на ортодонција ИН ДЕНТ ФЕМИЛИ ДЕНТАЛ | Импакција на заб (заглавен заб) претставува неуспех во појавувањето на одреден заб во устата, вообичаено поради недоволно простор или поради присуство на друг заб кој го блокира патот на еруптирање (никнување). Импакцијата понекогаш се појавува без очигледна причина (идиопатски). Понекогаш забот […]

Категорија: Здравje

февруари 1, 2021

Вежбање за време на бременоста

Елена Бубало Михајловска Групен и персонален тренер на програмата Total Body Workout by Bubalo Дипломиран биохемиски инженер и специјализирана на ДИФ при факутетот во Белград | Ова е многу долга тема и во овој текст ќе пишувам од свое лично искуство, искуства со мои клиенти кои вежбале за време на бременоста и како тренер, но […]

февруари 1, 2021

Што треба да знаеме пред почнување третман со ласерска епилација?

д-р Коста Цветковиќ специјалист по дерматовенерологија ДЕРМА ПЛУС | Што претставува изразена појава на влакна на разни делови од телото кај мажите и жените? Влакнавоста може да биде вродена состојба, односно природна, вродена влакнавост, а, исто така,  може да биде и симптом при некои хормонски дисбаланси. Мажите природно имаат повеќе влакна на кожата поради нивниот […]

Категорија: Љубопитно

февруари 1, 2021

Убавината на мирисливите свеќи

Со пронајдените свеќници од ископувањата во Египет и Крит, познато е дека свеќите биле откритие дури пред речиси пет илјади години. Во минатото тие биле главен извор за осветлување, додека сега тие служат и како украсен елемент. Денес имаме можност да најдеме свеќи во различни големини, бои, форми и мириси. Покрај ароматерапевските ефекти, свеќите ни […]

Категорија: Љубопитно

февруари 1, 2021

Интересни информации за Кинеска Нова година

Интересни информации за кинеската Нова година Кинеската Нова година е прослава наречена Празник на пролетта или, пак, Пролетен фестивал. Датумот на оваа прослава се менува секоја година и секогаш е помеѓу 21 јануари и 21 февруари според Грегоријанскиот календар. Секоја година се одбележува со едно од дванаесетте животни кои го сочинуваат  кинескиот хороскоп. Секое семејство […]

Категорија: Љубопитно

февруари 1, 2021

ТЕСТ – Дали и колку сте романтични?

1.Што за вас претставува зборот ‘сродна душа’? А) Не верувам дека постои такво нешто. Б) Го сметам за премногу романтичен израз, далеку од реалноста… В) Верувам дека постои, но тешко е да се најде. 2. Со вашиот партнер, со часови би можеле да: А) Ништо не би можеле со часови. Б) Би можеле да дискутираме […]

Категорија: Љубопитно

февруари 1, 2021

BETTY МАГАЗИН | ЈАНУАРИ 2021

СÈ ЗА ИМУНИТЕТОТ СО Д-р Митов | Број 82

Категорија: Списание BETTY

јануари 1, 2021

Што се Д-Димери?

Мирјана Лажанковска Трниниќ специјалист по медицинска биохемија, м-р по фарм. Раководител на Генеа лабораторија | Нашиот организам има многу важен одбранбен механизам од прекумерно губење крв при повреда на крвните садови или ткивата. Овој механизам, наречен хемостаза, овозможува формирање нишки од протеинот фибрин, кои се поврзуваат заедно и формираат фибринска мрежа (тромби). Таа мрежа, заедно […]

Категорија: Здравje

јануари 1, 2021

Дебелината не е естетски, туку медицински проблем

асс. д-р Билјана Тодорова ЈЗУ УНИВЕРЗИТЕТСКА КЛИНИКА ЗА ЕНДОКРИНОЛОГИЈА, ДИЈАБЕТЕС И БОЛЕСТИ НА МЕТАБОЛИЗМОТ-СКОПЈЕ | Дебелината или обезитет е комплексна болест каде што постои прекумерна количина на масти во човечкото тело. Дебелината не е само естетски проблем. Тоа е медицински проблем кој го зголемува ризикот од други болести и здравствени проблеми. Дебелината се дефинира преку […]

Категорија: Диета и слабеење

јануари 1, 2021

Зошто е важен витаминот Д3?

Габриела Качакоска-Нанеска Дипломиран фармацевт ПЗУ АПТЕКА БИОЛЕК 3, ПРИЛЕП | Витаминот Д претставува липосолубилен витамин, односно витамин што се раствора во масти. Овие витамини се складираат во телото на човекот и се создаваат резерви, за разлика од хидросолубилните витамини кои се растворливи во вода и вишокот од нив се исфрла преку урината. Постојат две форми […]

Категорија: Детско здравје

јануари 1, 2021