Фармацевти
Контакт

Совети за здравје

Совети за Вашето здравје

Бенигна хиперплазија на простатата – БПХ – Симптоми, дијагноза и

| Д-р спец. по урологија Ивица Стојановски Д-р спец. по...

Што е остеопороза?

| Иво Доневски Спец. ортопед суб. трауматолог Што е остеопороза?...

Како сината светлина од вашите телефони влијае на оштетувањето на кожата?

| Д-р Наташа Димитриевска Стојановска ПЗУ Дерма Естетик Blue light...

Здрави грицки, здрава навика

| Бранко Попоски Блогер за храна Доколку имаме намера, односно сакаме фокусот да го ставиме на здрава храна, храна која не содржи високо ниво на маснотии, сол, шеќери, тогаш грицките и сета препроцесирана храна не треба да ја има на нашето мени или, пак, треба да ја редуцираме, односно да биде застапена во ретки исклучоци. […]

Категорија: Здравje

октомври 1, 2020

Настинка или грип, постои ли разлика?

| Зорица Мартиноска Андонова Доктор по медицина ПЗУ ЦИТУС – ШТИП Болестите на респираторниот систем, како што се настинка и грип, се најчести случаи за посета на доктор, но и за безброј отсуства од училиште или од  работа. Како да дознаеме дали станува збор за настинка или, пак, за грип? Настинката претставува лесна или умерено тешка, […]

Категорија: Грип и настинка

октомври 1, 2020

Контрацепција

| Асс. Д-р Ива Малахова Ѓореска ЈЗУ Универзитетска Клиника за Гинекологија и Акушерство Под терминот контрацепција се подразбираат различни методи кои се практикуваат со цел заштита од несакана бременост. Ефикасноста на контрацепцијата зависи од избраниот метод  на контрацепција, но и од неговата правилна употреба. Затоа и стапката на успех зависи од правилната и/или соодветната употреба […]

Категорија: Женско здравје

октомври 1, 2020

Нова тераписка можност како подршка во лекувањето на анемија од различен причинител

| д-р Ирена Евтимовска Рогач Субспецијалист гастроентерохепатолог, ГОБ „8-ми Септември“ Железото е хемиски елемент неопходен за околу 200 биохемиски реакции во човековото тело и е важен фактор во процесите на производство на енергија, транспорт на кислород, адекватно функционирање на имунолошкиот систем, производство на хормони, неуротрансмитери и ДНК. Така да, општата здравствена состојба многу зависи од количината на […]

Категорија: Варење

октомври 1, 2020

Што е оклузија?

| д-р Катерина Николовска Доктор по стоматологија Специјализант на ортодонција Оклузија (загриз) претставува начин на кој забите остваруваат контакт помеѓу себе кога лицето е со затворена уста. Малоклузија претставува неусогласеност помеѓу забите во горниот и долниот забен лак кога тие се среќаваат при затворањето на горната со долната вилица. Со други зборови, малоклузија преставува секоја […]

Категорија: Здравje

октомври 1, 2020

Пробиотици и нивна примена за зајакнување на имунолошкиот систем

| Габриела Качакоска – Нанеска дипл. Фармацевт ПЗУ АПТЕКА „БИОЛЕК 3“ ПРИЛЕП По дефиниција на Светска Здравствена Организација, пробиотиците се живи микро организми наречени “добри” бактерии, чија што употреба во адекватни количини има поволно дејство врз здравјето на човекот. Во човечкиот организам,во гастроинтестиналниот тракт, односно цревата постои микрофлора (бактерии) кои се важни за созревање и […]

Категорија: Варење

октомври 1, 2020

Вежби за справување со психолошките тешкотии

| д-р Слаѓана Анѓелкоска психолог Постојат голем број зборови  кои се користат за анксиозноста, како што се: тежина, загриженост, паника, нервоза, напнатост, чувство дека лицето  е под стрес. Сите тие  предизвикуваат општа состојба на непријатно чувство, кое е проследено со низа  телесни и психички симптоми што се јавуваат во ситуации кои поединецот ги доживува како […]

Категорија: Здравje

октомври 1, 2020

Кои се вашите предизвици на патот на промена?

| Марина Анчевска Основач на Центарот за бизнис, психологија, системски НЛП, ЈИЕ НЛП мастер тренер и коуч јога учител писател Со каква мисла станувате наутро и какви се вашите утрински ритуали и како тие влијаат на тоа какво ќе биде вашето однесување и реагирање на ситуациите во секојдневието? Предизвици секогаш ќе има, но како се […]

Категорија: Љубопитно

октомври 1, 2020

ТЕСТ – Колку здраво живеете?

| Колку долго спиете? А) Не внимавам на часовите, но некогаш доволни ми се дури и 3-4 часа Б) Внимавам да спијам најмалку 6 часа, но најчесто не успевам В) Сонот за мене е многу важен и легнувам рано за да спијам повеќе од 8 часа Кога се будите… А) Веднаш подготвувам кафе Б) Внимавам […]

Категорија: Љубопитно

октомври 1, 2020

Естетска медицина – растечка дисциплина!

| д-р Симона Поповска специјализант по дерматовенерологија Естетската медицина ги опфаќа сите  медицински процедури кои се насочени кон подобрување на физичкиот изглед и задоволството на пациентот, користејќи неинвазивни процедури  кои треба да бидат извршени од страна на доктор дерматолог или пластичен хирург кој посетувал обуки за оваа намена. Возбудливо е тоа што естетиката зема сè […]

Категорија: Женско здравје

октомври 1, 2020