Фармацевти
Контакт

Совети за здравје

Совети за Вашето здравје

ТИНИТУС – Д-р Александар Митов советува

Д-р Александар Митов Дали ви се случува кога ќе легнете...

7 најдобри пробиотични „бактерии“

Како да одбереме пробиотик со бактерии кои се за нашата...

pH Вредности, Алкална и Кисела Храна

Балансот на рН вредноста на организмот има огромна важност за здравјето, но сепак ретко кој знае за тоа и води сметка за оваа рамнотежа. pH (potential of hydrogen) вредностите покажуваат колку една материја или средина е алкална (богата со кислород) или кисела (и недостасува кислород). Овие вредности се движат од 1 до 14, каде што […]

Категорија: Здравje

мај 9, 2022

НАЈДОБРИТЕ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МАЖИ И ЖЕНИ

Мажите треба да бараат мултивитамини кои содржат некоја комбинација од: ВИТАМИН А: Помага во одржување на здравјето на очите, го зголемува обновувањето на клетките на кожата и ја регулира функцијата на имунитетот ВИТАМИН Б12: Помага во формирањето на црвените крвни зрнца, синтезата на ДНК и функцијата на мозокот ВИТАМИН Ц: Дејствува како антиоксиданс за борба против слободните радикали, […]

Категорија: Додатоци во исхрана

мај 9, 2022

ЗОШТО ТРЕБА ДА КОРИСТИМЕ МУЗИКОТЕРАПИЈА?

Музикотерапијата како позитивен бенефит за третирање! Музикотерапијата, здружена здравствена професија, е клиничка и заснована на докази употреба на музички интервенции за да се постигнат индивидуализирани цели во рамките на терапевтски однос од страна на квалификуван професионалец кој има завршено одобрена програма за музикотерапија. Музикотерапијата е широко поле. Музикотерапевтите користат искуства засновани на музика за да […]

Категорија: Здравje

мај 9, 2022

ITB СИНДРОМ – Синдром на илиотибијален опсег

ITS (лиотибијална лента) е долга нееластична колагенска (фасција) структура, која ги преминува и зглобовите на колкот и коленото на надворешната страна на бутот. ITB-синдромот е предизвикан од прекумерна физичка активност. Симптоми: Болка на надворешната страна на коленото; Болка што се протега нагоре од надворешната страна на бутот до колкот; Болката е најтешка кога коленото се […]

Категорија: Коски и зглобови

мај 9, 2022

Естетска стоматологија – што, всушност, значи тоа?

Д-р Ивица Луканоски Што претставува естетската стоматологија? Стоматологијата веќе не е само случај на пополнување и вадење заби. Денес, многу луѓе своето внимание го насочуваат кон естетската стоматологија како начин за подобрување на својот изглед. Со естетските третмани забите може да се исправат, преобликуваат или поправаат. Естетските третмани вклучуваат изработка на ламинати, коронки, мостови, естетски […]

Категорија: Љубопитно

мај 9, 2022

Ferozomal во третман на недостаток на железо

Што претставува FEROZOMAL? Ferozomal претставува додаток во исхраната, спа- куван во ќесички за директна употреба, со прија- тен вкус на лимон и шумско овошје. 1 ќесичка FEROZOMAL содржи 30мг липозомално железо, 80мг витамин Ц и 2,5 микрограми витамин Б12. Зошто липозомално железо? Железото е обвиткано со фосфолипиден двослој (липозом) и не доаѓа во директен контакт […]

Категорија: Додатоци во исхрана

мај 6, 2022

Интервју со Дардан Дехари – Единствениот Македонец кој ја претстави државата во дисциплината на алпско скијање

Дардан Дехари доследно ја претстави Македонија на Олимписките игри. Единствениот Македонец кој ја претстави државата во дисциплината алпско скијање Кога првпат застанавте на скии? Со скијање почнав уште од многу мал, поточно на 3-годишна возраст се качив на скиите и од тогаш, па сѐ до ден-денес скијањето е мој начин на живеење. Почетоците ми беа […]

Категорија: Интервју

мај 6, 2022

Вистината за дебелината – Циклусот може да биде прекинат

Вашиот мозок е управувач којшто ви ја контролира телесната тежина Многу луѓе веруваат дека постои едноставно објаснување за причината поради која живеат со дебелината, a тоа е дека јадат повеќе отколку што им е потребно. Но, во реалноста, начинот на животот е само една од многуте причини поради кои нашето тело ги натрупува и задржува […]

Категорија: Диета и слабеење

мај 6, 2022

Дијагноза, третман и превенција на кожните тумори

Доц. д-р Силвија Дума Специјалист Дерматовенеролог Кожата претставува огледало на внатрешната состојба на организмот, истовремено таа е и надворешна експресија на убавината. Главно грижата за кожата почнува уште од раѓањето. Секој животен период има разни потреби во однос на негата. Она што е заедничко за негата во сите животни периоди е потребата за заштита од […]

Категорија: Здравje

мај 6, 2022

Сезоната на алергиите кај децата почнува, а со тоа и стравот дали е КОВИД-19 или алергија?

Др. Ангелчо Андоновски Тема што во претстојниот период ќе ни биде многу важна кога станува збор за здравјето на нашите дечиња. Сега кога почнува сезоната на алергии, сигурно ќе се појават симптоми што ќе ги испла- шат родителите – кивање, течење на носот, кашли- ца. Кивање, кашлање, затнат нос – кога ќе забележиме такви симптоми, […]

Категорија: Алергии

мај 6, 2022