Фармацевти
Контакт

Совети за здравје

Совети за Вашето здравје

Подгответе го организмот за есенскиот период и намалете ги настинките

Пишува: Тања Величковска – Доктор по општа медицина Што сè...

Што се случува со вашето тело кога не спиете?

ЈА НАМАЛУВА ФУНКЦИЈАТА НА МОЗОКОТ – Главоболки, раздразливост – мозокот ги...

Траума е психички или физички настан кој предизвикува емотивни или физички повреди.

  Пишува: Горан Спасовски – Психолог Психичките трауми често вклучуваат...

ВЕЖБИ НА ОТВОРЕНО

Природата е отворена за вежбање 24 часа на ден, со бесплатно членство, па убавото и топло време треба да се искористи за вежби на отворено, одбојка, пливање, пешачење и трчање, размрдување, јога и гимнастички вежби за кои не е потребна посебна опрема

Категорија: Спорт

август 5, 2015

ИНСЕКТИТЕ, ТИЕ ЛЕТНИ НАПАСТИ

Крлежите, осите и комарците се најактивни во лето, нивните каснувања се иритантни, а може да предизвикаат и потешки алергиски реакции, па треба безбедно и ефикасно да се заштитиме со препарати за заштита од каснувања од инсекти

Категорија: BETTY фармацевт

август 5, 2015

Летна торба

За најскапа женска чанта на светот се смета прочуената Биркин торба на луксузниот бренд Хермес, од розова кожа од крокодил украсена со злато и рачно брусени дијаманти, а за најдолговечна креацијата на Коко Шанел од 1955 год., која и денес не е излезена од мода

Категорија: Мода

август 5, 2015

ЗДРАВИ ЗАБИ

Прво на забната глеѓ се појавува мала дамка, бела како креда или кафеноцрна. Ако не ја уочиме, се шири во длабочина, а при тоа не чувствуваме болка. Потоа се појавуваат предупредувачки знаци – чувствителност на храна, благо, ладно или топло. Ако и на тие симптоми не обратиме внимание и не отидеме на стоматолошки преглед, ризикуваме обичниот кариес да премине во пулпитис

Категорија: Здравje

август 5, 2015

Деформитети на ’рбетот кај децата

Седечкиот начин на живот, пред телевизор и компјутер, комбиниран со лоша исхрана и избегнување спорт и физичко воспитување во училиште, како последица може да има недоволна развиеност на мускулите и тетивите, а младите коски трпат нефизиолошки сили кои доведуваат до деформитет на стапалата и ’рбетниот столб. Секојдневната физичка активност е прва мерка на оваа превенција

Категорија: Здравje

август 4, 2015

Слабеење

Повеќето заблуди за слабеењето се базирани на некое „лесно решение“, а вистината е дека за редукција на килограмите нема „лесен“ и „тежок“ пат, туку постои само оној кој е правилен, кој е заснован на знаење, информираност и истрајност

Категорија: Здравje

август 4, 2015

СО ИСХРАНА ПРОТИВ ОПСТИПАЦИЈА

Подобра работа на цревата се постигнува со консумирање храна богата со влакна, зголемен внес на вода од три литри на ден и зголемена физичка активност комбинирана со вежби за стомачните мускули

Категорија: Здравje

август 4, 2015

Ефект на набљудувач

Во 1964 година се случило страшно убиство на Кити Ѓеновезе од Њујорк, која била избодена на улица додека од прозорецот таа страшна сцена ја набљудувале нејзини 38 соседи.

Категорија: Љубопитно

август 4, 2015

Морален компас зад увото

Научниците од МИТ (Massachusetts Institute of Technology) тврдат дека зад десното уво може да се лоцира „морален компас“.

Категорија: Љубопитно

август 4, 2015

Воден часовник

Водениот часовник е направа за мерење на времето со помош на проток на вода од сад, обично низ тесен отвор. Тоа бил најточен инструмент во широка употреба, сè до 17 век кога е заменет со многу попрецизните часовници со нишало.

Категорија: Љубопитно

август 4, 2015