Farmacistët
Kontakti

Këshilla për shëndetin

Këshilla për shëndetin tuaj

Kollë produktive dhe terapi

Kolla është një fenomen, domethënë një simptomë, që mund të...

Ayurveda – harmoni dhe shëndet nga Himalajet

Ayurveda është një sistem shërimi tradicional që ka origjinën në...

MËNYRAT PËR TË MBAJTUR ME SULMET E PANIKUT

Ankthi ose shqetësimi është një gjendje e pakëndshme e karakterizuar...

Herpes simplex

Dr. Natasha Teovska Mitrevska | Viruset janë mikroorganizmat më të vegjël, të cilat për shumëzimin e vet përdorin qelizën pritëse dhe kështu shkaktojnë çrregullim të metabolizmit të pritësit. Në grupin e viruseve herpes hyjnë: viruset Herpes simplex 1 dhe 2, virusi Varicella zoster, virusi Epstein-Barr (shkakton sëmundje febrile me simptoma të lehta tek fëmijët dhe […]

Kategoria: ILAÇET DHE TERAPIA

May 1, 2021

Probiotikë me terapi antibiotike – për ose kundër

Mr. Farm. Kiril Pecevski | Një nga temat më aktuale, jo vetëm në mesin e mjekëve, por edhe publikut të gjerë, është përdorimi i probiotikëve. Përdorimi i tyre sa vjen e bëhet më i përhapur, si për qëllime terapeutike, ashtu dhe për qëllime parandaluese. Megjithatë, ekzistojnë ende mendime të ndara se nëse dhe sa të […]

Kategoria: ILAÇET DHE TERAPIA

May 1, 2021

Rezistenca është aftësi që mësohet

Katerina Zlatanovska Popova këshilltare e certifikuar për zhvillim të karrierës | Kriza e shkaktuar nga virusi korona, e cila ka më shumë se një vit që na është bërë pjesë e jetës së përditshme, njëherësh ka ndryshuar përgjithmonë jetët tona. Lufta nuk po zhvillohet vetëm në fushën e shëndetit, virusi dhe pandemia kanë prekur edhe […]

May 1, 2021

Vaksinat – SARS-COV-2

Spec. Dr. Nikolina Grozdanovska Specialiste e biokimisë mjekësore dhe e mjekësisë laboratorike | Sars-COV-2 është një virus ARN që shkakton sindromën e rëndë akute të frymëmarrjes, ndërsa vetë sëmundja, nëse shfaqen simptoma, quhet sëmundja e KOVID-19. Sipas të dhënave zyrtare, ajo u shfaq për herë të parë në zonën Vuhan të Kinës, në dhjetor të […]

Kategoria: ILAÇET DHE TERAPIA

May 1, 2021

Besimi në kuptimin e plotë të fjalës!

Dr. Mirjana Pehçevska Pop-Iliev doktoreshë e shkencave të zhvillimit organizativ, eksperte e zhvillimit personal dhe organizativ, trajnere profesionale, këshilltare e karrierës, Drejtoreshë organizative e Klinikës për Sëmundje Infektive dhe Gjendje Febrile | Prej sot filloj me një regjim të ri diete, kam besim të plotë tek trajneri im se do të humbas peshë! Bisedova me […]

May 1, 2021

Presioni i lartë i gjakut – një nga faktorët kryesorë të rrezikut për sëmundjet e zemrës

d-r Aleksandar Mitov | Shkaqet e vdekshmërisë në mbarë botën, përfshirë edhe në vendin tonë, janë kryesisht për shkak të disa sëmundjeve, edhe atë sëmundjeve malinje, infektive dhe atyre kronike të frymëmarrjes, ndërsa si shkaktar që dallohet veçanërisht janë sëmundjet kardiovaskulare. Sëmundjet kardiovaskulare përbëjnë një grup të madh heterogjen të sëmundjeve, që shkaktojnë më shumë […]

Kategoria: ILAÇET DHE TERAPIA

May 1, 2021

Mbrojtja e kafshëve shtëpiake nga prania në rritje e sëmundjeve tropikale në vendin tonë

Risto Içkov Doktor i mjekësisë veterinare | Të dashur dashamirës të kafshëve shtëpiake, është koha për t’u kushtuar vëmendje të posaçme kafshëve shtëpiake, veçanërisht atyre me të cilat ndajmë shtëpinë, në aspektin e marrjes së masave për mbrojtjen e tyre dhe kësisoj, mbrojtjen tonë nga sëmundje të caktuara, veçanërisht ato parazitare të cilat, me rritjen […]

Kategoria: ILAÇET DHE TERAPIA

May 1, 2021

Rëndësia e zbulimit të sindromës DiGeorge apo sindromës së delecionit 22q11.2 në diagnostikimin prenatal

Dona Kocevski – Biologe Genomiks | Viteve të fundit janë sjellë mënyra të reja për zbulimin e anomalive gjenetike më të zakonshme tek gratë shtatzëna, duke përdorur ADN-në e fetusit të lirë që gjendet në gjakun e nënës. Kështu, anomalitë gjenetike mund të zbulohen drejtpërdrejt nga gjaku i nënës, me saktësi përafërsisht të njëjtë me […]

Kategoria: ILAÇET DHE TERAPIA

May 1, 2021

BETTY REVISTA | PRILL 2021

Aspazija Sofijanova – E GUXIMSHME DHE ENERGJIKE | Numri 85

Kategoria: BETTY REVISTA

April 1, 2021

Polipoza e hundës

Prim. Spec. Dr. Maja Kirjas Kirurg-Otorinolaringolog Klinika e Otorinolaringologjisë Qendra Klinike Shkup | Të dhënat anamnistike mbi frymëmarrjen e vështirësuar përmes hundës, me intensitete të ndryshme, të njëanshme ose të dyanshme, kokëdhimbjet e vazhdueshme, rritja e sekretimit të hundës, hipoosmia ose anosmia, janë tregues të polipozës së hundës ose pranisë së formacioneve polipoide në rajonin […]

Kategoria: ILAÇET DHE TERAPIA

April 1, 2021