Farmacistët
Kontakti

Këshilla për shëndetin

Këshilla për shëndetin tuaj

Kollë produktive dhe terapi

Kolla është një fenomen, domethënë një simptomë, që mund të...

Ayurveda – harmoni dhe shëndet nga Himalajet

Ayurveda është një sistem shërimi tradicional që ka origjinën në...

MËNYRAT PËR TË MBAJTUR ME SULMET E PANIKUT

Ankthi ose shqetësimi është një gjendje e pakëndshme e karakterizuar...

Edhe nje hap… – Ecja luan një rol të madh në shëndetin tuaj dhe ndikon pozitivisht në shumë pjesë të trupit

| Ecja luan një rol të madh në shëndetin tuaj dhe ndikon pozitivisht në shumë pjesë të trupit. Edhe një shëtitje e shkurtër është më e mirë se qëndrimi ulur. Ekspertët thonë: “Qoftë edhe 30 minuta ecje çdo ditë është jashtëzakonisht e dobishme për trupin e njeriut. Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandon që të rriturit […]

October 1, 2020

Syzet me dioptri si pjesë përbërëse e jetës së përditshme

| syzabërës – optometrist Sanja Angelovska OPTIKA PRIZMA Shkurtpamësia, largpamësia dhe astigmatizmi janë çrregullime të shkaktuara nga një gabim në përthyerjen e dritës. Shkurtpamësia ose miopia, e cila është e pranishme te rreth 20 përqind e popullsisë, ndodh kur imazhi krijohet përpara retinës e jo në të, prandaj objektet e largëta duken të turbullta. Sëmundja […]

Kategoria: ILAÇET DHE TERAPIA

October 1, 2020

Maxhuni – një ilaç natyral nga Tikveshi

| Maria Mukaetova Farmaciste e diplomuar Barnatorja BETTY FARMANEA, Kavadarci   I mirënjohur nga paraardhësit tanë për efektet e tij të dobishme në shëndetin e njeriut, maxhuni ose i quajtur ndryshe malt rrushi, është lëng rrushi i përqendruar, ilaç natyral dhe pije energjetike me një shije dhe aromë origjinale të ëmbël në të thartë. Rritja […]

Kategoria: BIMËT

October 1, 2020

Revista – Në ritëm me Laura Kërliun

| E suksesshme dhe ambicioze, ajo lë gjurmë të thella me ndikimin e saj, ndonëse ende shumë e re dhe me një të ardhme të ndritur përpara vetes. Bisedojmë me Laura Kërliun, këngëtare dhe instruktore vallëzimi, vajzë me shumë detyra dhe shumë talent, e cila dëshiron të arrijë sukses për sa kohë që ka një […]

Kategoria: INTERVISTË

October 1, 2020

Mesvakte të shëndetshme, shprehi e shëndetshme

| Branko Poposki Bloger – e ushqimi Nëse synojmë të përqendrohemi te ushqimi i shëndetshëm, ushqimi që nuk përmban nivele të larta të yndyrës, kripës, sheqerit, atëherë të gjitha mesvaktet me ushqime të përpunuara nuk duhet të jenë në menynë tonë ose duhet ta zvogëlojmë ngrënien e tyre, përkatësisht të përfshihen si përjashtime të rralla. […]

October 1, 2020

Ftohje e zakonshme apo grip, cili është dallimi?

| Zorica Martinoska Andonova doktoreshë e mjekësisë IPSH CITUS, SHTIP Sëmundjet e sistemit të frymëmarrjes, si ftohja dhe gripi janë shkaqet më të zakonshme për vizitë te mjeku, por edhe për mungesa të panumërta nga shkolla apo puna. Si mund ta kuptojmë nëse bëhet fjalë për ftohje të zakonshme ose grip? Ftohja e zakonshme është […]

Kategoria: FTOHJET DHE GRIPI

October 1, 2020

Kontracepsioni

| ass. d-r Iva Malahova Gjoreska EPSH KLINIKA UNIVERSITARE PËR GINEKOLOGJI DHE AKUSHERI Termi kontracepsion nënkupton metodat e ndryshme që praktikohen me qëllim të mbrojtjes nga shtatzënia e padëshiruar. Efektiviteti i kontracepsionit varet nga metoda e zgjedhur e kontracepsionit, por edhe nga përdorimi i drejtë i saj. Prandaj shkalla e suksesit varet nga përdorimi i […]

October 1, 2020

Një mundësi e re terapeutike për të mbështetur trajtimin e anemisë që vjen nga shkaqe të ndryshme

| Dr. Irena Eftimovska Rogaç Subspecialiste e gastroenterohepatologjisë, SPQ “8 Shtatori” Hekuri është një element kimik i domosdoshëm për rreth 200 reaksione biokimike në trupin e njeriut dhe është faktor i rëndësishëm në proceset e prodhimit të energjisë, transportit të oksigjenit, funksionimit të duhur të sistemit imunitar, prodhimit të hormoneve, neurotransmetuesve dhe ADN-së. Për këtë […]

Kategoria: ILAÇET DHE TERAPIA

October 1, 2020

Çka ështe okluzioni?

| Dr. Katerina Nikollovska Doktoreshë e stomatologjisë Specialiste e ortodoncisë Okluzioni (kafshimi) është mënyra në të cilën dhëmbët e sipërm dhe ato të poshtëm përputhen në mes vete kur personi e ka gojën të mbyllur. Malokluzioni paraqet një mospërputhje midis dhëmbëve në harkun e sipërm dhe të poshtëm të dhëmbëve kur takohen nofulla e sipërme […]

Kategoria: ILAÇET DHE TERAPIA

October 1, 2020

Probiotikët dhe përdorimi i tyre për forcimin e sistemit imunitar

| Gabriela Kaçakoska-Naneska Farmaciste e diplomuar IPSH Barnatore Biolek 3, Prilep Sipas përkufizimit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, probiotikët janë mikroorganizma të gjallë të quajtur baktere “të mira”, përdorimi në sasi të mjaftueshme i të cilave ka një efekt të dobishëm në shëndetin e njeriut. Në traktin gastrointestinal të trupit të njeriut, gjegjësisht në zorrë, […]

October 1, 2020