Фармацевти
Контакт

Совети за здравје

Совети за Вашето здравје

Подгответе го организмот за есенскиот период и намалете ги настинките

Пишува: Тања Величковска – Доктор по општа медицина Што сè...

Што се случува со вашето тело кога не спиете?

ЈА НАМАЛУВА ФУНКЦИЈАТА НА МОЗОКОТ – Главоболки, раздразливост – мозокот ги...

Траума е психички или физички настан кој предизвикува емотивни или физички повреди.

  Пишува: Горан Спасовски – Психолог Психичките трауми често вклучуваат...

Скокови во вода

Скоковите од поголеми висини се опасна активност и препорачливо е да ги изведуваат само подготвени и искусни скокачи, бидејќи опасноста од погрешно влегување во вода може да доведе до сериозни, па дури и до фатални повреди

Категорија: Спорт

јуни 23, 2015

Хмељ

Хмељот е повеќегодишно растение обраснато со кратки, остри влакна. На едни единки се наоѓаат само машки, а на други само женски цветови.

Категорија: Билки

јуни 23, 2015

Пилатес

Пилатесот е идеален за сите оние кои не сакаат да скокаат или трчаат, но сакаат кондиција и подвижност на целото тело, а го практикуваат и многу славни личности, како, на пр., Мадона, Џулија Робертс, Хју Грант, Ванеса Вилијамс, Бритни Спирс и многу други

Категорија: Спорт

јуни 23, 2015

Хидратација на организмот со овошје и зеленчук

Пиењето два литра вода на ден не е единствен начин да бидеме хидрирани, бидејќи околу 20 насто од течностите ги внесуваме во организмот и преку храна.

Категорија: Здравje

јуни 23, 2015

Обувки за лето

Најпознатиот лекар од стара Грција, Хипократ, рекол дека одењето е најдобар лек за човекот, па искористете го летното време за прошетки во удобни обувки, а можете и да се собуете и да одите боси по песокот, или по земјена патека, преплавени од чувството на слобода и освежување

Категорија: Мода

јуни 23, 2015

Хиперхидроза

Иако изгледа како тривијален проблем, зголеменото потење е непријатна состојба и видлив проблем, од кој страдаат околу три насто од луѓето, но бројот веројатно е поголем

Категорија: Здравje

јуни 23, 2015

Зошто бебињата плачат

Плачењето на бебето е начин на комуникација и сигнал за тревога, па треба без нервози да се одгатне што му недостига, која потреба треба да се задоволи и како да се утеши за да се чувствува удобно и сигурно

Категорија: Здравje

јуни 23, 2015

Цинк

Од 2002 година Светската здравствена организација (СЗО) во земјите во развој спроведува програма за надоместување на цинкот, бидејќи недостигот на овој минерал е ставен на петто место како причина за појава на разни болести.

Категорија: Билки

јуни 23, 2015

Болест на лудиот мед

Поради трансот во кој запаѓале консументите, римскиот историчар Плиниј го нарекувал т.н. луд мед (meli maenomenon) чудесен (miraculum melis) и меѓу првите утврдил дека потекнува од растението рододендрон (rhodos значи ружа, а dendron дрво).

Категорија: Љубопитно

јуни 23, 2015

Откривање на клетката

Пред точно 350 години, во 1665 година Роберт Хук, англиски физичар и секретар на Кралското друштво во Лондон, користејќи микроскоп од кожа и злато, открил клетка, на која ѝ го дал името според монашка соба.

Категорија: Љубопитно

јуни 23, 2015